oliver zipse

Upozorenje BMW-a: Nijedna članica EU nije ni blizu prodaje isključivo električnih vozila

Autor: Biznis.ba
Upozorenje BMW-a: Nijedna članica EU nije ni blizu prodaje isključivo električnih vozila
Foto: Unsplash

Planirana zabrana novih benzinskih i dizelskih automobila u Evropskoj uniji od 2035. godine ugrožava evropsku automobilsku industriju, tvrdi šef njemačkog proizvođača automobila BMW-a, upozorivši da nijedna članica Unije nije ni blizu prodaje isključivo električnih automobila.

Da bi evropski proizvođači automobila ponovno bili konkurentni, političari moraju postaviti okvir za napredak i prosperitet, a ne blokirati uspješne tehnologije, rekao je šef BMW-a Oliver Zipse na Pariškom sajmu automobila.

Slaba potražnja za električnim automobilima tržišni je problem koji se ne može riješiti kratkoročnim državnim potporama, smatra Zipse. Državni poticaji za kupnju podrazumijevaju velike troškove,prenosi Hina, a donose tek kratkotrajne rezultate i izazivaju poremećaje u tržišnom takmičenju, prenose Financije hr.

Država bi, kako kaže Zipse, mogla pomoći u izgradnji punionica za električna vozila i punionica vodika.

Zemlje EU i Evropski parlament odlučili su de facto od 2035. zabraniti prodaju novih benzinaca i dizelaša, a Zipse smatra da moraju hitno preispitati taj cilj.

Šef BMW-a je podsjetio da velika strana tržišta, poput Sjedinjenih Država i Kine, namjeravaju zadržati benzince i dizelaše i nakon 2035. godine.