od sedmog jula

Uskoro u sve nove automobile dolazi crna kutija

Autor: Biznis.ba
Uskoro u sve nove automobile dolazi crna kutija
Foto: Ilustracija


Da bi se u budućnosti rekonstruisale nesreće i analizirali bezbjednosni sistemi u automobilima, nova vozila od 7. jula moraju da imaju crnu kutiju.

Snimljeni podaci mogu da se koriste protiv vozača u slučaju sumnje na izazivanje nesreće, na primjer. Mnogi vozači će sigurno postaviti pitanje da li crna kutija može da se deaktivira?

Crna kutija, nazvana Event Data Recorder (EDR), jeste elektronski uređaj koji beleži određene podatke u vozilu prije, tokom i nakon nesreće te može pomoći u analizi nesreća, prenosi Autoblog rs.

U principu, snimljene informacije pripadaju vozaču ili vlasniku vozila. Teoretski, međutim, EDR podaci mogu da se pregledaju i tokom posjeta servisu ili tehničkih pregleda. Kako piše Motusmagazin, crna kutija u automobilima je uporediva s crnom kutijom u avionima. Trajno bilježi podatke poput položaja i brzine vozila te registruje aktivaciju sistema za pomoć u vožnji.

Crna kutija se ne može deaktivirati, budući da je ona veoma složen sistem s mnogo senzora, koji je ugrađen kao standardna oprema. Zato se kutija ne može ni naknadno ugraditi u vozilo.