Realno ili ne?

Uslijed planova o otkazima, Tesla traži basnoslovnu platu za Muska

Autor: Biznis.ba
Uslijed planova o otkazima, Tesla traži basnoslovnu platu za Muska
Foto: Elon Musk

Kompanija Tesla je zatražila od svojih dioničara da još jednom odobre rekordan platni paket izvršnog direktora Elona Muska od 56 milijardi dolara koji je određen 2018. godine, ali je sudija u Delaveru odbila u januaru.

Naknada ne uključuje platu ili bonus u gotovini, ali postavlja nagrade na osnovu Tesline tržišne vrijednosti koja će u narednih 10 godina porasti na čak 650 milijardi dolara. Tesla se sada procijenjuje na 500,36 milijardi, prema podacima LSEG.

Muskovu platu odbacila je Cataline McCormick z suda u Delaveru, koja je kompenzaciju koju je odobrio upravni odbor nazvala „nesagledivom svotom“ koja nije pravedna prema dioničarima.

Presuda iz januara, na koju se može uložiti žalba, poništila je najveći paket plata u korporativnoj Americi.

„Ne slažemo se s onim što je sud odlučio i ne mislimo da je ono što je rekao način na koji korporativni zakon treba ili funkcioniše“, napisala je predsjednica odbora Robyn Denholm u pismu uključenom u regulatorni podnesak.

Dionice najvrednijeg svetskog proizvođača automobila pale su gotovo 1 posto neposredno nakon otvaranja tržišta.

Sudija McCormic je nadgledala Twiterovu tužbu protiv preduzetnika iz jula 2022. kada je pokušao da raskine njegov ugovor vrijedan 44 milijarde dolara za kupovinu te platforme.

Muskova naknada za 2023. iznosila je 0 dolara, pokazao je podnesak. Milijarder ne uzima platu od kompanije i dobija kompenzaciju putem dioničkih opcija.

„Ako je to zakonski preporučljivo, predlažemo da se originalni paket iz 2018. jednostavno podvrgne novom glasanju dioničara“, napisala je Tesla u svom podnesku.

Proizvođač električnih automobila također je pozvao svoje investitore u regulatornoj prijavi da odobre njegovu odluku o preseljenju sjedišta firme iz Delavera u Teksas, prenosi Autoblog rs. 

Priča o basnoslovnoj plati vlasnika i osnivača Tesle pojavila se samo nekoliko dana od informacije da će kompanija otpustiti više od 10 posto zaposlenih, a Musk je čak izjavio kako „ne postoji ništa što više mrzi, ali to mora da se uradi“.

Prema posljednjem godišnjem izvještaju, najveći svjetski proizvođač električnih automobila imao je u decembru 140.473 zaposlena u pogonima širom svijeta.