cijena od 16.812 dolara

Uzlet dionica Xpenga nakon lansiranja automobila za masovno tržište

Autor: Biznis.ba
Uzlet dionica Xpenga nakon lansiranja automobila za masovno tržište
Foto: XPeng Motors

Dionice Xpenga porasle su nakon što je kineska firma za proizvodnju električnih automobila u utorak lansirala svoju novu robnu marku Mona za masovno tržište s cijenama od čak 16.812 USD, daleko ispod Teslinog modela 3.

Kineski proizvođač automobila rekao je da su narudžbe za električni coupe Mona M03 premašile 10.000 samo 52 minute nakon službenog lansiranja automobila u Pekingu.

Xpengove dionice koje kotiraju na američkoj berzi porasle su u utorak za 6,5% u trgovanju u New Yorku, dok su dionice kojima se trguje u Hong Kongu u srijedu rano ujutro porasle za gotovo 2%.

"S automobilima čija je cijena manja od 20.000 dolara, Kina dodatno učvršćuje svoju novu poziciju svjetskog središta automobilske proizvodnje", izjavio je u srijedu Michael Dunne, osnivač i izvršni direktor konzultantske firme Dunne Insights, u emisiji "Squawk Box Asia" na CNBC-u.

"Kina može proizvoditi automobile jeftinije nego bilo ko drugi na svijetu", rekao je.

Dionice Xpenga povećale su dobitak od ponedjeljka nakon što je dokumentacija pokazala da je osnivač i izvršni direktor firme, He Xiaopeng, kupio najmanje 1 milion dionica svake od dionica firme kojima se trguje u SAD-u i Hong Kongu.

Ukupna kupnja u SAD-u bila je vrijedna gotovo 10 miliona dolara, prema podnesku, što mu daje oko 18,8% ukupnog izdanog dioničkog kapitala firme, prenosi SEEbiz.

Dionice Xpenga izgubile su više od 45% do sada ove godine.

Dionice Tesle u utorak su pale gotovo 2 posto. Dionice kineskih kompanija za proizvodnju električnih automobila Zeekr i Li Auto porasle su, dok su dionice Nia zatvorile blago niže.