Autoindustrija

Veliki pad vrijednosti električnih polovnjaka

Autor: Biznis.ba
Veliki pad vrijednosti električnih polovnjaka
Tesla

Vrijednost nekih modela za godinu dana pala za skoro trećinu.

Velike lizing kompanije počinju da traže novac i garancije od proizvođača automobila za drastično smanjenje vrijednosti preprodaje električnih automobila. Za godinu dana vrijednost nekih modela Tesle i Audija na struju pala je za više od 29 odsto.

Da bi nastavile da kupuju električne automobile, velike lizing kompanije sada zahtijevaju od proizvođača automobila da garantuju ostatak vrijednosti vozila, odnosno nadoknadu za gubitke.

Drastičan pad vrijednosti električnih automobila pravi velike probleme i prodavcima automobila i lizing kompanijama. Čak i za velike lizing kompanije pad preostale vrednosti nakon sniženja cijena novih električnih automobila predstavlja velike probleme.

Sada evropske lizing kompanije traže garancije od proizvođača automobila da bi nastavile da kupuju električne automobile. Bloomberg prenosi da je Aivens, koji u svojoj floti ima 505.000 električnih automobila, već počeo da prima uplate od proizvođača kao kompenzaciju za pad vrednosti preprodaje električnih automobila.

Da bi nastavile da kupuju i iznajmljuju električne automobile, lizing kompanije će ubuduće zahtevati ugovore o zaštiti preostale vrednosti od proizvođača automobila.

Prema Bloombergu, koji je dobio podatke od Autotrejdera, jedan broj električnih automobila izgubio je više od 20 odsto vrednosti tokom prošle godine. Najgori je Audi e-tron, čija je vrednost za godinu dana pala za 29,8 odsto.

Tesla Model 3 pao je za 29,5 odsto, Model Y za 25,8 odsto. Volkswagen ID.3 za 24,7 odsto, Mercedes EQS za 25,8 odsto, dok je Audijev e-tron GT zabeležio pad od 22,2 odsto za godinu dana.