čak 25.000 zaposlenika

Veliki protesti u Njemačkoj protiv prodaje Mercedesovih prodajnih salona

Autor: Biznis.ba
Veliki protesti u Njemačkoj protiv prodaje Mercedesovih prodajnih salona
Foto: Pexels

Oko 25.000 zaposlenika Mercedes-Benza protestvovalo je protiv planirane prodaje firminih salona automobila, rekli su u utorak predstavnici radnika u Njemačkoj.

Oko 10.000 ljudi pridružilo se protestu u fabrici za proizvodnju luksuznih automobila u Sindelfingenu u pokrajini Baden-Württemberg, prema Općem radničkom vijeću i sindikatu IG Metall.

Pod sloganom "Držimo se zajedno - 2. jula i svaki dan", više protestanata okupilo se u sjedištu Mercedes-Benz grupe u Stuttgart-Untertürkheimu, te u gradovima Rastatt, Dusseldorf, Bremen i Berlin.

Skupovima su prisustvovali ne samo zaposlenici autosalona, već i Mercedesovih fabrika, a protestanti su svoj bijes iskaljivali bubnjevima, zviždaljkama i transparentima.

"Zaposlenici su bijesni", rekao je predsjednik Glavnog radničkog vijeća Ergun Lümali. "Svako ko napadne jednog od nas, napada nas sve."

Sve Mercedesove proizvodne linije bile su u zastoju, a brojne su filijale također zatvorene. Proljetos su već održani radni sastanci na mnogim mjestima.

Prema ranijim izvještajima, u podružnicama Mercedes-Benza u oko 80 tvornica zaposleno je oko 8.000 ljudi. Jedna firma može uključivati nekoliko autokuća, prenosi Autoblog rs.

Grupacija je u martu rekla da namjerava prodati zastupništva te da će se svaki pojedinačno ispitati. Prema glasnogovorniku, nijedno zastupstvo još nije prodano.

Firma želi odabrati kupce prema nekoliko kriterija, uključujući potrebu za stručnošću u maloprodaji, gospodarskom snagom, poduzetničkom kompetencijom, spremnošću za ulaganje i otvorenošću prema predstavnicima zaposlenika.