operativni povrati

Volkswagen Grupa snizila prognoze

Autor: Biznis.ba
Volkswagen Grupa snizila prognoze
Foto: Volkswagen

​Grupa Volkswagen je snizila svoju prognozu operativnih povrata na 6.5-7 posto sa 7-7.5 procenata nakon što je objavila da marka Audi razmatra zatvaranje svoje fabrike u Briselu zbog niske potražnje za električnim automobilima više klase.

Volkswagen grupa, Audijeva matična kompanija, navodi da će troškovi povezani s ovom odlukom, zajedno s drugim neočekivanim troškovima u drugom tromjesečju, imati efekat u ukupnom iznosu do 2.6 milijardi eura u finansijskoj godini 2024.

Potražnja za Audijevim Q8 e-tron, lansiranim 2018., naglo je pala i proizvođač automobila je razmišljao o potpunom prekidu njegove proizvodnje.

Lokacija u Briselu se takođe suočila s "dugotrajnim strukturalnim izazovima", uključujući teškoće u promjeni rasporeda zbog blizine grada i visokih logističkih troškova, prenosi Autoblog rs.

Sada bi započeo proces konsultacija da bi se pronašla alternativna rješenja za elektranu.

"To može uključivati prestanak rada ako se ne nađe nikakva alternativa".

Ostali neplanirani troškovi koji opterećuju Volkswagen Grupu su uključivali gubitke kurseva zbog dekonsolidacije Volkswagen Bank Rus u njenom odjeljenju finansijskih usluga i planirano zatvaranje poslovanja s gasnim turbinama filijale MAN Energy Solutions. om plinskom odjelu u drugom tromjesečju biti ispod one u prvom tromjesečju 2024. "zbog sezonalnosti".