prestižni test

Volkswagen ID.7 ostvario najbolje rezultate u historiji ADAC-a

Autor: Biznis.ba
Volkswagen ID.7 ostvario najbolje rezultate u historiji ADAC-a
Foto: Volkswagen

Volkswagenova električna perjanica je najbolje ocijenjena u prestižnom ADAC-ovom testu: ID.7 je postao prvi automobil do sada koji je ostvario prosečan skor od 1,5 i ukupnu ocjenu „veoma dobar“ u okviru nezavisnog testa koji su sproveli inženjeri najvećeg evropskog automobilskog kluba.

Svake godine, eksperti iz „Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V.“ (ADAC), stavljaju oko 100 vozila „pod lupu“, primjenjujući više od 350 kriterijuma unutar sedam glavnih kategorija.

ID.7 je dobio najviše ocjene u kategorijama „motor/pogon“ (1,0), „bezbednost“ (1,1), „ekologija“ (1,2) i „komfor“ (1,5). Električna limuzina je također impresionirala u drugim kategorijama koje su doprinijele ukupnoj ocjeni. Primjera radi, u oblasti voznih karakteristika automobil je ocijenjen kao „dobar“ (2,1), kao i u slučaju karoserije i gepeka (2,3), i enterijera (2,4). Budući da kategorije ekoloških atributa i bezbjednosti nose najveću težinu, ukupan skor ID.7 je iznosio historijskih 1,5, što je „veoma dobro“.

Član upravnog odbora odgovoran za tehnički razvoj u Volkswagenu je rekao: „Veoma smo ponosni i oduševljeni ovim fantastičnim rezultatom. Testiranje vozila koje sprovodi ADAC je izuzetno važno i visokocijenjeno u pogledu statusa ove organizacije kao nezavisnog tijela. S tim u vezi, uvjeren sam da ovo ocjenjivanje može odigrati ulogu u ubeđivanju velikog broja potencijalnih kupaca da se odluče za našu čisto električnu limuzinu.“

Testirano vozilo je bio Volkswagen ID.7 Pro s 286 ks. Posebno je impresionirao svojom visokom energetskom efikasnošću, s potrošnjom od samo 18,1 kWh/100 km u kombinovanom ciklusu ADAC Ecotesta, što ga je stavilo među najekonomičnije modele u D segmentu. Shodno tome, dobio je ocenu 0,7 za potkategoriju „potrošnja/CO2“, što je rezultiralo s pet zvezdica u Ecotestu, koji je integralni dio ADAC-ovog ispitivanja vozila više od 20 godina. Jedina bolja ocena je dobijena u potkategoriji „aktivna bezbednost – sistemi asistencije“ – 0,6.

Na kraju, ali ne manje važno, sa startnom cenom od 53.995 evra, ID.7 Pro je jeftiniji od prethodno najbolje rangiranih modela konkurentskih marki, prneosi Autoblog rs.

„Za nas, sjajno je što možemo da vidimo da bezbjednost, efikasnost i komfor nisu samo pitanje cene“, kaže Dino Silvestro, šef odjeljenja za testiranje vozila u ADAC Tehnološkom centru u Landsbergu na Lehu. „Zahvaljujući našim sveobuhvatnim metodima testiranja u kombinaciji s modernim testnim laboratorijama, naše testiranje vozila je jedno od najsveobuhvatnijih ispitivanja ADAC-a u smislu zaštite potrošača i omogućava da se svi rezultati uporede bez ograničenja, bez obzira na kategoriju vozila i cijenu.“