Auto

Volkswagen predstavio novi Golf osme generacije

Autor: Biznis.ba
Foto: Volkswagen

Nakon kamufliranih i crtanih, ovo je konačno pravi: novi Golf. Tačnije, ovo je "update" njegove 8. generacije koji ima novi hardver i softver.

Golf će biti opremljen infotainment sistemom sljedeće generacije, s brzim procesorom, intuitivnim upravljanjem, inteligentnim IDA glasovnim asistentom i integracijom ChatGPT-ja

Novi plug-in hibrid imat će potpuno električni domet od oko 100 km i ukupni domet od 1000 km, plus funkciju brzog punjenja istosmjernom strujom s kapacitetom punjenja od 50 kW,

Obnovljeni su prednji i stražnji dio i novi je dizajn svjetala. Vizualno definirajuće značajke uključuju Volkswagenov logo, koji je prvi put osvijetljen, i novodizajnirana LED prednja svjetla.

Vrhunska LED matrična prednja svjetla IQ.LIGHT uključuju novo dugo svjetlo visokih performansi s dometom do 500 m. IQ.LIGHT 3D LED zadnja svjetla u obje verzije karoserije također su dobila novi dizajn.

U unutrašnjosti serija ima novorazvijeni, intuitivni infotainment sustav sa samostojećim zaslonom osjetljivim na dodir (dijagonala zaslona do 32.8 cm). Ima ergonomski optimizirane i osvijetljene dodirne klizače za kontrolu temperature i glasnoće na svojoj bazi.

Novi su i poboljšani višenamjenski upravljač i novi IDA glasovni asistent. IDA se može koristiti ne samo za upravljanje funkcijama kao što su klima-uređaj, telefon ili navigacijski sistem već i za pristup online informacijama iz svih zamislivih područja - od vremenske prognoze do pitanja općeg znanja. Golf će ima najnoviju generaciju infotainment sustava. Ovo integrira chatbot ChatGPT temeljen na umjetnoj inteligenciji u glasovnog asistenta IDA, piše Index.

Novi plug-in hibridni pogoni u Golfu nude povećanu snagu i električni doseg od oko 100 km, a dodatno su opremljeni funkcijom brzog punjenja istosmjernom strujom.

Visoko učinkoviti blagi hibridni pogoni od 48 V posebno su privlačni vozačima koji kod kuće nemaju zidnu kutiju za punjenje. Ukupno devet različitih opcija - blagi hibrid (eTSI), plug-in hibrid (eHybrid i GTE), benzinac s turbopunjačem (TSI) i dizel s turbopunjačem (TDI) - bit će dostupno za liniju proizvoda u fazi lansiranja.

Golf GTI postao je još sportskiji s dodatnom snagom u usporedbi s prethodnikom. Daljnji derivati ​​Golfa bit će predstavljeni sukcesivno tokom 2024. godine.