Auto

Volkswagen više nema limuzine u ponudi

Autor: Biznis.ba
Volkswagen više nema limuzine u ponudi
Foto: The New York International Auto Show, in Manhattan, New York City

Nakon Passata još je jedna limuzina otišla u penziju.

Još krajem 2022. godine iz Volkswagena je stigla vijest o skorom umirovljenju Arteona. S obzirom na to da nije puno prošlo od redizajna, očekivalo se da će ta odluka ipak biti prolongirana. Dijelom i jest, pa je tako zadnji Arteon proizveden krajem prošle godine.

Potvrdio je to glasnogovornik marke za dotični model Martin Hube u poruci poslanoj magazinu Motor1. U pitanju je bio limuzinski model, koji je sklopljen u tvornici u Emdenu. Međutim, kao i kod Passata, karavan ostaje u proizvodnji, a sklapa se u drugoj tvornici, onoj u Osnabrücku.

Hube je pritom potvrdio da neće biti većih novosti u ponudi modela koji će se u proizvodnji zadržati do 2026. godine. Arteon nikad nije bio pretjerano tražena roba, ali odlaskom Passata i već zaboravljenih Phaetona i Jette iz Volkswagena više nećemo moći birati limuzine.

Passata i Arteona u ponudi će zamijeniti ID.7, kao i Tourer karavanska verzija, koja bi trebala stići 2024. godine. Time Volkswagen ubrzava prelazak na električne pogone s redizajniranim Golfom kao zadnjim modelom s toplinskim motorom upisanim u njegove gene. Trenutno se 2032. godina spominje kao ona u kojoj će Volkswagen odbaciti TSI i TDI, odnosno pogone na fosilna goriva.