problemi

Volkswagenu prijete ogromni troškovi zbog presude u Rusiji

Autor: Biznis.ba
Volkswagenu prijete ogromni troškovi zbog presude u Rusiji
Foto: Unsplash

Volkswagen je ponovno u problemima, a ovaj put to nema nikakve veze sa sindikatima, planovima štednje ili dizelskim motorima.


Njemački div pogođen je sudskom presudom kojom mu je naloženo da plati gotovo 180 miliona eura odštete zbog kršenja ugovora s GAZ-om, svojim bivšim partnerom u Rusiji.

Njemački brend dobio je osuđujuću presudu na ruskom sudu nakon suđenja u odsutnosti.

Prema njemačkom izvještaju, Volkswagen je, kao i druge europske marke, napustio Rusiju nedugo nakon izbijanja rata s Ukrajinom, ostavivši iza sebe fabrike poput one u Kalugi pune komponenti i tehnologija koje su u jednom trenutku postale dostupne svima. Ipak, uspjeli su pronaći kupca za preuzimanje firme kako bi izbjegli sudbinu koja je zadesila Stellantis čije su fabrike završile u rukama kineskih ili domaćih proizvođača.

Volkswagenov izlazak iz Rusije dosad nije bio jeftin. Razumije se da je rat uzrokovao odlazak njemačke marke, ali i mnogih drugih, no marku iz Wolfsburga sada tuži GAZ, njihov partner na ruskom teritoriju, koji ih je optužio za raskid saveza koji su održavali, tražeći značajan iznos novca za naknadu štete, prenosi SEEbiz.

Bez mogućnosti iznošenja obrane, ruski sudovi proglasili su Volkswagen krivim i stoga mu je naloženo da plati odštetu od 178,8 miliona eura. Dapače, puno manje od one iz prvostepenske presude koja bi, da je slučaj prihvaćen, značila da Volkswagen mora platiti više od 300 miliona eura odštete.

"Presuda još nije pravomoćna i razlozi presude još nisu dostupni", rekao je glasnogovornik Volkswagena i dodao: "Ispitat ćemo i procijeniti razloge presude kako bismo odlučili koje ćemo daljnje pravne korake poduzeti."

Mnogi se pitaju mogu li Stellantis i Renault očekivati sličan scenarij zbog brzog odlaska iz Rusije ili su im Rusi preuzeli proizvodne pogone, kao svojevrsnu kompenzaciju, kako bi unaprijed riješili svoje gubitke.