Auto

Volvo bilježi rekordnu godišnju prodaju, ali dionice i dalje padaju

Autor: Biznis.ba
Volvo bilježi rekordnu godišnju prodaju, ali dionice i dalje padaju
Foto. ABC News

Volvo je prodao rekordan broj vozila u 2023., saopćeno je u petak, potaknut potražnjom za električnim automobilima i stabilizacijom lanaca nabavke, ali je njegova stopa rasta smanjena krajem godine, a cijena dionica je pala.

Broj prodatih automobila u jednoj godini porastao je za 15% na 708.716 prošle godine, saopćio je Volvo, dodajući da je potražnja za potpuno električnim vozilima (EV) posebno dobra i porasla je za 70% od 2022. godine.

"Rekord prodaje svih vremena je demonstracija snažnog portfelja elektrificiranih proizvoda Volvo Carsa u kombinaciji sa stabilnijim lancem opskrbe", navodi se u priopćenju kompanije.

Stopa rasta Volvo automobila u decembru iznosila je 4,6% u odnosu na isti mjesec 2022. godine, s Evropom za 4%, Kinom za 6% i Sjedinjenim Državama za 23%, dodaje se, piše Routers.

Volvo Cars, koji je u većinskom vlasništvu kineskog Geelyja (0175.HK), zabilježio je u petak pad cijene dionica za 1,4% na 30,49 švedskih kruna, što je najniži nivo svih vremena za kompaniju koja je izašla na berzu krajem 2021. godine. je pod pritiskom od novembra nakon što je Geely pokrenuo prodaju 100 miliona dionica proizvođača automobila.


Analitičari su doveli u pitanje veliku usredotočenost Volva na električne automobile, tvrdeći da je cjelokupno tržište električnih vozila podložno i podložno jakoj konkurenciji od strane Tesle.

Potpuno električni i hibridni automobili u decembru su činili 55% svih automobila prodatih u Evropi, najvećem tržištu kompanije, saopćio je Volvo Cars.

Kompanija bi 1. februara trebala prijaviti svoju zaradu za oktobar-decembar i cijelu godinu.