softverski problem

Volvo povlači električni EX30

Autor: Biznis.ba
Volvo povlači električni EX30
Foto: X

Volvo povlači potpuno električni EX30 zbog problema sa softverom. Problem se odnosi na svih 71.000 EX30 koje je Volvo napravio.

Ovi mali SUV-ovi mogu da imaju grešku na centralnom ekranu koja uzrokuje da brzinomer pređe u testni način rada kada se auto pokrene, navodi Volvo.

Da bi se popravio kvar, potrebno je bežično ažuriranje softvera, rekao je Volvo u današnjem saopštenju, dodajući da će vlasnici biti obavešteni o tome koje korake treba da preduzmu. Nema izvještaja o povredama ili nesrećama povezanim s tim problemom, naglašavaju iz Volvoa.

Ovo je drugi put od januara da je softverski problem utjecao na EX30, koji se proizvodi u Kini, prenosi Automotive News.

Kako piše Index.hr, Volvo je također pogođen softverskim problemima s modelom EX90, čija je proizvodnja u SAD-u započela prošle sedmice nakon dugog odlaganja.

Švedski Carup je prvi pisao o problemu u EX30, koji je već dospio do trećeg mesta na kali prodaje potpuno električnih modela u Evropi, prema istraživaču tržišta Dataforce. Zaostaje samo za Teslom Model Y i Model 3.

EX30 je takođe glavni razlog zašto je Volvo na putu da ove godine postavi novi globalni prodajni rekord. Do maja je ovaj proizvođač automobila povećao svoju globalnu prodaju za 41.242 jedinice, pri čemu EX30 čini 35.309 od tog ukupnog broja.

Prodaja Volvoa u prvih pet mjeseci 2024. je iznosila 316.559 automobila, što je rast od 15 posto u poređenju s istim periodom 2023.