Aktivira se jednim potezom

Za rupu na zadnjim vratima automobila rijetko ko zna, evo šta je njena svrha

Autor: Biznis.ba
Za rupu na zadnjim vratima automobila rijetko ko zna, evo šta je njena svrha
Foto: Ilustracija

Mnogi automobili imaju funkcije koje se mogu otkriti samo uz pomoć priručnikom za učenje. Jedna od njih je i mala rupa na zadnjim vratima vozila sa petoro vrata.

To je mjesto na koje gotovo niko ne obraća pažnju na svom automobilu, jer se unutrašnja ploča vrata gotovo nikad ne vidi jer su većinu vremena zatvorena. Ipak, ova rupa može biti od velike koristi vozačima pogotovo ako se djeca voze u automobilu.

Mala rupa se nalazi zadnjim vratima na automobilima s petero vrata. Iznad rupe možete videti simbol djeteta, jer se radi o sigurnosti djece koja više ne mogu samostalno otvoriti vrata vozila.To se može aktivirati umetanjem ključa automobila u plastični otvor iza rupe i okretanjem ulijevo.

Kada se osigurač zaključa trebalo bi da se čuje škljoc. Za ponovno deaktiviranje jednostavno ponovno okrenite ključ udesno.

Novopečeni roditelji koji nikada prije nisu koristili dječju bravu možda i ne znaju za ovu skrivenu funkciju. Mnogi umjesto toga jednostavno koriste sistem centralnog zaključavanja, koji se često može aktivirati prekidačem u automobilu. Ali to ne nudi istu zaštitu, prenosi Fenix magazin.

Prava sigurnosna brava za djecu u potpunosti spriječava otvaranje iznutra. Vrata automobila mogu se otvoriti samo spolja. No, centralno zaključavanje znači da otvaranje spolja više nije moguće, ali se vrata često mogu otvoriti iznutra povlačenjem ručke dva puta - stoga nema dovoljno zaštite za djecu.

Mnogi proizvođači automobila nude sigurnosne brave za djecu direktno kroz otvor na unutrašnjoj strani vrata automobila. Za sisteme bez ključa, gdje nema fizičkog ključa, možda ćete morati elektronski uključiti dječju bravu putem ekrana na vozilu.

Ako još uvijek postoji rupa, u svom ključu bez ključa pronaći ćete skriveni ključ za hitne slučajeve pomoću kojeg možete okrenuti dječju bravu na vratima.