Auto

Zašto dizelaši zimi imaju problema sa 'paljenjem'?

Autor: Biznis.ba
Zašto dizelaši zimi imaju problema sa 'paljenjem'?
Foto: Ilustracija

Ako se dizel kristalizovao, ponovo ćete voziti auto tek kada se cijeli sistem za gorivo zagrije i sve čestice parafina otope.

Proizvođači goriva pripremaju specijalno dizel gorivo za niske temperature. Ovo sprečava kristalizaciju koja može začepiti filtere goriva i izazvati veliku štetu.

Međutim, na ekstremnoj hladnoći ove mjere se nisu uvijek pokazale dovoljnim. Ako se dizel kristalizovao, ponovo ćete voziti auto tek kada se cijeli sistem za gorivo zagrije i sve čestice parafina otope.

Da biste to uradili, morate smjestiti automobil u garažu na temperaturu znatno iznad nula stepeni. Ni u kom slučaju mu ne prilazite sa fenom za kosu ili grijalicom sa ventilatorom – sa jedne strane, postoji opasnost od požara i oštećenja, a sa druge, nećete doprijeti do svih mjesta kroz koje protiče gorivo.

Teoretski, zimsko dizel gorivo bi trebalo da funkcioniše do minus 20 stepeni. Nemački automobilski klub ADAC je 2013. godine testirao da li je to realno, koristeći četiri komercijalno dostupna dizel goriva i sproveo opsežna ispitivanja na niskim temperaturama – što je rezultiralo time da vozači dizel automobila ne mogu uvijek da se pouzdaju u goriva za zimsku upotrebu.

Vozači bi trebalo da na vrijeme napune rezervoar zimskim dizelom prije početka hladne sezone. Preostala količina ljetnjeg dizela koji je još uvijek u rezervoaru treba da bude što je moguće manja, piše B92.

Također, treba se pridržavati uputstva za održavanje proizvođača - posebno koliko često treba mijenjati filter za gorivo. Savjet je i da se vozilo parkira tamo gdje je zaštićeno od hladnoće i vjetra (ako je to moguće).

Nikada nemojte miješati dizel i benzin. Izuzetak su samo stariji modeli vozila prije 1997. godine – uz izričito odobrenje proizvođača. Koristite aditive za poboljšanje protoka samo ako ih je odobrio proizvođač.

Vozilo koje ne možete da pokrenete treba da se "odmrzne" u zagrijanoj garaži. Uz to, treba provjeriti i grijanje filtera i dopuniti rezervoar gorivom.

Takođe, možda će biti potrebno zamijeniti filter za gorivo.