Kompanije

Addiko Grupacija očekuje nastavak solidnog rasta u BiH

Autor: Biznis.ba
Addiko Grupacija očekuje nastavak solidnog rasta u BiH

Direktor Odjela ekonomskih istraživanja u Addiko Grupaciji Hrvoje Stojić izjavio je da u toj grupaciji ostaju pri prognozi rasta BDP-a od 3,1 posto za Bosnu i Hercegovinu u 2018. zbog jače privatne potrošnje, vanjske potražnje i kapitalnih ulaganja finansiranih izvana.

- U međuvremenu, očekujemo da inflacija blago ubrza na 1,4 posto tokom 2018. god., uz podršku privatne potrošnje, viših svjetskih cijena nafte i viših akciza na goriva. Očekujemo da se deficit tekućeg računa (C/A) ponovo poveća zbog snažnijeg uvoza podržanog većim infrastrukturnim investicijama zasnovanim na uvozu - dodao je Stojić.

Naveo je da će ulaganja uglavnom biti vođena javnim kapitalnim ulaganjima usljed brže izgradnje cestovne infrastrukture (koridor 5-C) nakon što je MMF ukinuo blokadu sredstava početkom godine, a EBRD se obavezao da uloži bar 700 miliona eura (4,4 posto BDP-a) tokom perioda od 2018. do 2020. za infrastrukturnu nadogradnju.

Stojić očekuje da će neto trgovina još negativno doprinositi jer će rastuća privatna potrošnja u kombinaciji s kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu zasnovanim na intenzivnom uvozu potaknuti povećanje uvoza.

- Pozitivni rizici za naš osnovni scenarij proizlaze iz još bržeg izvršenja kapitalnih ulaganja, jačeg priliva turista iz stranih zemalja i doznaka u prilog privatnoj potrošnji, dok negativni rizici proizlaze iz političkih tenzija pred izbore u oktobru, koje bi mogle zaustaviti reforme i ugroziti vanjsko finansiranje - naglasio je Stojić.

Također, kazao je da po trenutno dostupnim podacima zadržavaju svoje predviđanje rasta kredita 5,5 posto, te da će se kreditna aktivnost podupirati daljnjim opadanjem kamatnih stopa, većom zaposlenošću i platama, kao i investicijskim oporavkom.

- Kad je u pitanju finansiranje, planiramo da se rast depozita usporava do sedam posto u 2018. zbog visoke osnove, intenziviranja privatnih kapitalnih ulaganja i povećane sklonosti potrošnji. Održavamo našu projekciju omjera nekvalitetnih kredita za fiskalnu godinu 2018. na devet posto potpomognuto prodajom nekvalitetnih kredita, otpisivanja, oporavka i boljeg prikupljanja dugovanja, dok po pitanju dobiti, očekujemo još jednu rekordnu godinu za bh. banke usljed jačih isplata novih kredita, stabilnog rezervisanja i troškova poslovanja - naveo je Stojić, saopćeno je iz Addiko Bank d.d. Sarajevo.

Biznis.ba / FENA