Dusseldorf

Adidas i Nike na sudu zbog pruga na trenerkama

Autor: Biznis.ba
Adidas i Nike na sudu zbog pruga na trenerkama
Foto: Pexels

Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenerke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ove sedmice, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.

Tri paralelne pruge dobro su poznati Adidasov zaštitni znak. U 2022. godini, ne po prvi put, firma je potražila zaštitu na sudu.

Adidas je tada u dvije-tri pruge na vanjskim šavovima Nikeovih trenerki prepoznao preveliku sličnost sa svojim dizajnom.

Njemačka firma od početka se uspješno žalila na kršenje zakona, navodeći da potrošači željeznicu povezuju s proizvođačem, prenosi SEEbiz. 

U septembru 2022. regionalni sud u Düsseldorfu naredio je Nikeu da ne nudi pet modela trenerki u Njemačkoj, na što se američka firma žalila.

Prošle godine sud je potvrdio presudu, no Nike se ponovo žalio. U pritužbi je naveo da Adidas preusko gleda na pruge, koje su "vrlo svakodnevan, jednostavan i prirodan oblik dizajna".

Bezbrojne firme oduvijek su ukrašavale svoje sportske hlače prugama sa strane, utvrdio je Nike, dodajući da ukras prugama ne daje nikakvu informaciju o tome ko je proizvođač.

Adidas se prethodno obratio pravosuđu Evropske unije.