Rasprodaja zaliha

Adidas najavio rasprodaju preostalih Yeezy proizvoda

Autor: Biznis.ba
Adidas najavio rasprodaju preostalih Yeezy proizvoda
Foto: Unslash

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas najavio je rasprodaju preostalih proizvoda iz asortimana Yeezy proizašlih iz saradnje s kontroverznim reperom Kanye Westom.

Adidas se razišao s Westom 2022. nakon što je muzičar i dizajner dao nekoliko izjava koje su percipirane kao antisemitske, što je dovelo do znatnih gubitaka za ovu firmu. Dugo se nije znalo hoće li preostale zalihe biti prodate.

Dva dijela su sada prodata, a sljedeći slijedi. Adidas je najavio prekid prodaje krajem godine.

Proizvodi će biti dostupni samo na internetu, objavio je Adidas u ponedjeljak u gradu Herzogenaurachu na jugu Njemačke gdje mu je sjedište.

Firma je prije nekoliko sedmica rekla da će ove godine na tržište lansirati više Yeezy proizvoda po cijenama koje pokrivaju troškove. To bi značilo ukupnu prodaju od oko 250 miliona eura. Prema Adidasu, ovo bi daljnje značajne otpise učinilo nepotrebnim.

U 2022. Adidas je ostvario prodaju od 1,2 milijarde eura, uz visoke cijene većine svojih dizajnerskih proizvoda. U međuvremenu se strahovalo od gubitka poslovnog rezultata u slučaju otpisivanja većih stavki.

Prodaja u 2023. godini ostvarila je prihod od ukupno 750 miliona eura. Prema firmi, značajni iznosi prihoda donirani su organizacijama koje vode kampanju protiv diskriminacije i mržnje, uključujući rasizam i antisemitizam.

Adidas sada pretpostavlja da će morati otpisati samo manje artikle, poput oštećene robe ili proizvoda koji su dostupni samo u pojedinačnim veličinama.