Gubitak od 377 miliona eura

Adidas upozorava na pad prodaje u Sjevernoj Americi

Autor: Biznis.ba
Adidas upozorava na pad prodaje u Sjevernoj Americi
Foto: Unsplash

Adidas je u srijedu upozorio na pad prodaje na svom prenatrpanom sjevernoameričkom tržištu u 2024., jer njemački brend sportske odjeće nastavlja rasprodavati svoje preostale zalihe Yeezy.

Očekuje se da će valutno neutralna prodaja u Sjevernoj Americi pasti na srednje jednoznamenkastu stopu u 2024., ali se predviđa da će dostići srednji jednoznamenkasti rast u cijelom svijetu uprkos stalnim "makroekonomskim izazovima i geopolitičkim napetostima", rekla je firma.

Adidas je potvrdio da je njegova operativna dobit u 2023. godini iznosila 268 miliona eura (292,9 miliona USD) na temelju nepromijenjene valutno neutralne prodaje, što je značajno iznad prethodnih očekivanja jer firma nastavlja trpiti udarce zbog prestanka prodaje svoje linije Yeezy — trgovca obućom na malo. Proizveden u saradnji s američkim reperom Yeom, prije poznatim kao Kanye West.

U četvrtom kvartalu firma je zabilježila operativni gubitak od 377 miliona eura. Odbor je predložio jedinstvenu dividendu od 0,70 eura po dionici.

"Iako ni izdaleka ne dovoljno dobro, 2023. završila je bolje od onoga što sam očekivao na početku godine", rekao je izvršni direktor Bjørn Gulden u izjavi.

“Uprkos velikom gubitku prihoda od Yeezyja i vrlo konzervativnoj strategiji prodaje, uspjeli smo imati nepromijenjene prihode. Očekivali smo značajan negativan operativni rezultat, ali smo ostvarili operativnu dobit od 268 miliona eura.”

Adidas je potvrdio preliminarne rezultate objavljene krajem januara, kada je najavio da neće otpisati većinu svojih zaliha Yeezyja i da će umjesto toga prodati preostale cipele po trošku, prenosi SEEbiz.