francuska

Air France-KLM preuzeo 19,9 posto udjela u SAS-u

Autor: Biznis.ba
Air France-KLM preuzeo 19,9 posto udjela u SAS-u
Foto: X.com

Francusko-nizozemska zrakoplovna grupa Air France-KLM danas je kupila 19,9 posto udjela u skandinavskom zrakoplovnom prijevozniku SAS, s kojim će u nedjelju započeti veliku komercijalnu saradnju.

Dvije firme potpisale su opsežan sporazum o povezivanju svojih čvorišta i mreža. Ujedno je SAS završio proces restrukturiranja.

Air France-KLM najavio je kupnju udjela nakon što su europski i američki regulatori odobrili dogovor, koji će stupiti na snagu u nedjelju, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Ugovor se, između ostalog, odnosi na obostranu korist od programa vjernosti. SAS će se tako pridružiti alijansi Skyteam čiji su osnivači Air France i KLM.

„Više odredišta bit će dostupno klijentima SAS-a, Air France-a i KLM-a putem zajedničkih kodova. Skyteam će odmah steći novog strateškog člana“, rekao je izvršni direktor Air France-KLM grupe.

SAS je, međutim, danas objavio da je izašao iz procesa reorganizacije prema 11. poglavlju američkog Stečajnog zakona nakon što je završio restrukturiranje s novim vlasništvom, izvijestila je francuska novinska agencija AFP.

Firma je sredinom 2022. podnijela zahtjev za zaštitu od bankrota u SAD-u, što joj je omogućilo nastavak poslovanja tokom razdoblja restrukturiranja, nakon što se našla pod pritiskom pandemije Covid-19, koja je prizemljila zrakoplovne prijevoznike širom svijeta, i štrajkova pilota, prenosi SEEbiz.

SAS je sada u vlasništvu konzorcija koji uključuje američku globalnu investicijsku firmu Castlelake, dansku državu, Air France-KLM i dansku firmu Lind Invest.

Članovi konzorcija imaju ukupno 86,4 posto udjela u temeljnom kapitalu preuređenog SAS-a. Konzorcij je u firmu uložio 1,2 milijarde dolara, dok je sama grupa Air France-KLM uložila ukupno 144,5 miliona dolara.

Članovi konzorcija su se inače dogovorili da nakon najmanje dvije godine Air France-KLM može pod određenim uvjetima povećati svoj udio, čime bi postao većinski dioničar, navodi dpa.