Kompanije

Aluminij nastavlja s radom, čekaju se dokumenti Vlade FBiH

Autor: Biznis.ba
Aluminij nastavlja s radom, čekaju se dokumenti Vlade FBiH
Mostarski Aluminij nastavlja s radom, a pitanje snabdijevanja električnom energijom rješava se dan za danom, doznaje Fena iz Aluminija.

U mostarskom poduzeću kažu kako nema nikakvih novosti u odnosu na prošli tjedan. Očekuju se službeni dokumenti iz Vlade FBiH, koje će Uprava poduzeća detaljno proučiti, a zatim se i očitovati.

Podsjećamo, Vlada FBiH na sjednici u petak osigurala je Aluminiju milijun maraka za tekuće poslovanje i odobrila dodatnih 100.000 maraka za reviziju u tom poduzeću.

Nakon nalaza revizije, Vlada će odlučivati o daljnjim koracima. Naglasak će biti na osiguravanju kontinuiranog snabdijevanja električnom energijom, financijskoj konsolidaciji poduzeća, što uključuje i planove maksimalnih ušteda, i reprogram dugova.

Nekada jedno od najvećih bh. poduzeća već godinama gomila gubitke zbog, kako kažu u Aluminiju, visoke cijene električne energije i sirovine. Trenutni dug Aluminija iznosi 344 milijuna maraka.

Nakon što mu je 15. listopada istekao ugovor o opskrbi električnom energijom, u pitanje je došlo daljnje poslovanje Aluminija.

U međuvremenu je donesen niz interventnih mjera kojima je osiguran kontinuitet rada, no iz Uprave Aluminija d.d. Mostar u više su navrata istaknuli kako se radi samo o privremenim mjerama te da je potrebno osigurati dugoročno rješenje.

Vlada FBiH vlasnik je 44 posto dionica Aluminija, 44 posto dionica je u vlasništvu malih dioničara, dok 12 posto udjela ima Vlada Republike Hrvatske. Aluminij zapošljava 900 djelatnika.

Biznis.ba / FENA