Kompanije

Aluminij osigurao još sedam dana opskrbe električnom energijom

Autor: Biznis.ba
Aluminij osigurao još sedam dana opskrbe električnom energijom
Aluminij d.d. Mostar uspio je, manje od sat vremena prije isteka roka, dogovoriti opskrbu tvornice električnom energijom za razdoblje od sljedećih tjedan dana.

"Sposobnošću i snagom našega stručnog tima, u ovomu vremenu kriznoga upravljanja tvornicom, osigurali smo nam još tjedan dana života. Opskrbljivačem nam ostaje naša supsidijarna tvrtka AL Trade", priopćeno je iz Aluminija.

Iz mostarske tvrtke navode kako se radi o privremenom rješenju te dodaju kako i dalje očekuju konkretne poteze Vlade Federacije BiH.

"Dugoročno smo i dalje u iznimno kritičnomu stanju, nelikvidni i u nemogućnosti nastaviti podnositi financijske terete pod ovim burzovnim uvjetima, odnosno u okolnostima povijesnih rekorda cijene električne energije i glinice. Vlada FBiH na toj sjednici u petak, za koju smo se nadali da će biti održana i ranije, mora donijeti vitalne odluke ili je sunovrat Aluminija danas samo odgođen", komentirao je v.d. direktora Društva Dražen Pandža.

Aluminiju je danas istekao ugovor o opskrbi električnom energijom zbog čega je u ponoć trebao biti iskopčan s elektroenergetske mreže. Uprava je u nedjelju uspjela odgoditi iskapčanje na 24 sati, a u ponedjeljak rok je produžen za još sedam dana.

"Grčevita borba se nastavlja i, kako pred naših uznemirenim djelatnicima, zabrinutim poslovnim partnerima, tako i pred cijelom javnosti, dužni smo nastaviti vršiti snažan pritisak na entitetsku vlast, jer je ona dužna izvršiti svoje obveze, sukladno Aneksu 8 na naš međusobni sporazum. To snaži subvencioniranje naše nabave struje koje će nam omogućiti da nastaviti disati, preživimo i stabiliziramo tvornicu", proučio je Pandža.

Nekada jedno od najvećih bh. poduzeća već godinama gomila gubitke zbog visoke cijene električne energije i sirovine. Procjenjuje se da je akumulirani dug Aluminija veći od 300 milijuna maraka.

Biznis.ba / FENA