tržišna kapitalizacija

Amazon oborio rekord: Premašena vrijednost od dva biliona dolara

Autor: Biznis.ba
Amazon oborio rekord: Premašena vrijednost od dva biliona dolara
Foto: Ilustracija

Amazon je u srijedu dostigao tržišnu kapitalizaciju od dva biliona dolara prvi put ikada, postavši jedna od rijetkih kompanija na svijetu koja je toliko vrijednovana. Ovaj rezultat dolazi u trenutku kada najnoviji tehnološki bum pokrenut vještačkom inteligencijom nastavlja da pomjera granice.

Tržišna kapitalizacija Amazona premašila je dva biliona dolara u ranim popodnevnim časovima, jer je akcija kompanije trgovana po rekordnoj cijeni od 193 dolara, što predstavlja rast od oko 3,5%.

Ovaj gigant u oblasti online trgovine pridružuje se kompanijama Microsoft, Apple, Nvidia i Alphabet, koje su trenutno jedine listirane kompanije na svijetu vrijedne dva biliona dolara ili više.

Pomoć rastu akcija Amazona dala je i optimistična bilješka analitičara Banke Amerika koji su podigli svoje predviđanje za cijenu akcije Amazona sa 210 na 220 dolara, implicirajući dalji rast od 12% i tržišnu kapitalizaciju od 2,3 biliona dolara.

Bezos uvećao bogatstvo
Jeff Bezos, osnivač Amazona i predsjednik njegovog odbora, postao je bogatiji u srijedu nego bilo ko drugi na svijetu jer je njegovo neto bogatstvo poraslo za gotovo šest milijardi dolara, prema Forbes proračunima.

Bezosovo bogatstvo od 209 milijardi dolara je drugo najveće na svijetu, odmah iza bogatstva izvršnog direktora Tesle, Elona Muska, koje iznosi 219,2 milijarde dolara. Bezos, koji posjeduje oko desetine Amazonove imovine, bogatiji je za 35 milijardi dolara nego što je bio krajem 2023. godine, prenosi Investitor me.

Bezosovo rastuće bogatstvo došlo je u trenutku kada akcije Amazona bilježe trend rasta od 27% od početka godine i 130% od početka prošle godine. Sada pod vođstvom izvršnog direktora Andy Jessie, Amazon je nedavno imao najprofitabilniji prvi kvartal ikada, sa neto dobiti od 10,4 milijarde dolara, što je ogromno poboljšanje u odnosu na gubitak od 3,8 milijardi dolara u prvom kvartalu 2022. i profit od 3,2 milijarde dolara u prvom kvartalu 2023.

Pored rastućeg profita, akcija Amazona takođe je porasla zahvaljujući širem interesu investitora za AI, pri čemu je Amazon Web Services među najprepoznatljivijim AI proizvodima na tržištu.

Tržišna vrijednost Amazona porasla je za više od 400 milijardi dolara u 2024. godini, nadmašena samo rastom od preko 500 milijardi dolara Microsofta i Apple-a i rastom Nvidije od 1,8 biliona dolara.