Tehnološki div

Amazon povukao iz prodaje 7 miliona krivotvorenih proizvoda u 2023.

Autor: Biznis.ba
Amazon povukao iz prodaje 7 miliona krivotvorenih proizvoda u 2023.
Foto: Ilustracija

Američki maloprodajni i tehnološki div Amazon povukao je iz prodaje više od sedam miliona krivotvorenih proizvoda u 2023. godini.

"Kompanija je 2020. osnovala odjel za borbu protiv krivotvorina koji je do dosada podnio tužbe i kaznene prijave protiv više od 21.000 pravnih i fizičkih osoba odgovornih za njihovu prodaju", rekao je potpredsjednik Amazona Dharmesh Mehta.

Mjere borbe protiv krivotvorina obuhvaćaju proizvode koji su trebali biti uvedeni u Amazonov logistički ciklus i informiranje kompanija i vlasti o skladištima krivotvoritelja, navodi Amazon.

Ističu i da sada temeljito provjeravaju prodavače, što krivotvoritelje odvraća od otvaranja novih računa na njihovoj platformi. Amazon prodaje robu i nudi platformu drugim trgovcima, napominje agencija dpa.

U 2023. zaustavili su, po Mehti, više od 700.000 pokušaja otvaranja novih računa i preduhitrili krivotvoritelje koji su namjeravali prodavati krivotvorene proizvode. Brojka je znatno manja nego u 2020. kada je blokirano šest miliona pokušaja, prenosi Index hr.

U Evropi Amazon je u saradnji s njemačkim proizvođačem automobila BMW-om nedavno pokrenuo spor pred sudom u španskom Alicanteu, nadležnom za zaštitu robnih žigova u EU, kako bi zaustavio prodaju krivotvorenih BMW-ovih dijelova i opreme.

Sud je presudio da su četiri Španjolca pokušala prodati krivotvorene proizvode na Amazonovoj platformi u Evropi, naredivši krivotvoriteljima da ih unište i plate odštetu tužiteljima, podsjeća dpa.