značajna promjena

Amazon traži od zaposlenih da pet dana rade iz kancelarija

Autor: Biznis.ba
Amazon traži od zaposlenih da pet dana rade iz kancelarija
Foto: Pexels

Amazon zahtijeva da se njegovi korporativni zaposleni vrate u kancelarije pet dana u sedmici, što je značajna promjena u odnosu na sadašnju hibridnu politiku iz ere pandemije, koja je zahtijevala da radnici iz poslovnih prostora rade samo tri dana u radnoj sedmici.

Izvršni direktor kompanije Andy Jassy objavio je novu politiku u ponedjeljak, napisavši da će promjena pomoći hiljadama zaposlenih da „kreiraju, sarađuju i budu dovoljno povezani jedni s drugima i našom kulturom kako bi pružili apsolutno najbolje za klijente i poslovanje“.

Nova politika stupa na snagu 2. januara 2025.

Jassy je ranije zagovarao da zaposleni rade u kancelariji, pišući da fizičko prisustvo poboljšava kulturu kompanije.

„Nije jednostavno vratiti hiljade zaposlenih u naše kancelarije širom svijeta, pa ćemo timovima koji treba da urade taj posao dati malo vremena da razviju plan“, napisao je Jassy u prethodnom memorandumu iz 2023.

Zadržao je tu poziciju više od godinu dana kasnije, napisavši u dopisu od ponedjeljka da “i dalje vjerujemo da su prednosti zajedničkog boravka u kancelariji značajne”.

Ako zaposleni Amazona ne budu slijedili uputstva, to bi moglo ugroziti njihove šanse za unapređenje, a izuzeci za rad od kuće biće podvrgnuti dodatnom nivou odobrenja menadžmenta, prenosi Investitor me.

Amazon se suočio sa određenim otporom zaposlenih prema ovom pravilu, ocjenjuje CNN i podsjeća da su prošle godine pojedini radnici organizovali odlazak u sjedište u Sijetlu, navodeći više pritužbi, uključujući i pritisak da se radnici vrate u kancelarije najmanje tri dana u sedmici.

Iako su kompanije u određenim sektorima, posebno na Wall Streetu, naglašavale potpuni povratak u kancelarije, kompanije su uglavnom odustale od zahtjeva da zaposleni rade pet dana u sedmici u poslovnim prostorima.

Samo 4% američkih izvršnih direktora i 4% generalnih direktora širom svijeta na početku godine reklo je da će dati prioritet vraćanju radnika u kancelarije s punim radnim vremenom, prema istraživanju izvršnih direktora iz The Conference Boarda.