povećanje za 17%

American Airlines predlaže povišicu plata za stjuardese kako bi izbjegli štrajk

Autor: Biznis.ba
American Airlines predlaže povišicu plata za stjuardese kako bi izbjegli štrajk
Foto: X

Izvršni direktor avio-kompanije American Airlines ponudio je danas stjuardesama momentalno povećanje plata za 17 posto nakon što pregovori dvije strane nisu donijeli sporazum i uvećali izglede za pokretanje štrajka.

Izvršni direktor američke kompanije Robert Isom poručio je danas da je postignut napredak u brojnim ključnim oblastima, ali da još mnogo posla treba da bude urađeno, prenio je CNBC.

Medij navodi da avio-kompanija i Udruženje profesionalnih stjuardesa (Association of Professional Flight Attendants - AFPA) dosad nisu uspjeli da se dogovore o glavnim pitanjima poput plate, jer stjuardese nisu dobile povišicu primanja još od perioda od prije pandemije.

"Pored povećanja plata od 17 posto, stujardesama smo predstavili i novu formulu koja bi povećala njihovo učešće u profitu“, rekao je Isom.

Odbor APFA kasnije danas raspravljat će o predlogu, rekla je predsjednica sindikata Jully Hedrick, koja je istakla da bi fokus avio-kompanije morao da bude na pripremi dugoročnijeg ugovora sa stjuardesama.

Dvije strane bi trebalo da se sastanu, zajedno s državnim posrednicima, sljedeće sedmice u cilju poslednjeg pokušaja da se postigne dogovor, saopštio je sindikat i poručio stjuardesama da se pripreme za štrajk.

Štrajkovi su izuzetno rijetki među zaposlenima u avio-kompanijama, a posljednji se dogodio 2010. godine među pilotima kompanije Spirit airlines, napominje medij.