antimonopolska tužba

Američko ministarstvo pravosuđa tužilo Ticketmaster

Autor: Biznis.ba
Američko ministarstvo pravosuđa tužilo Ticketmaster
Foto: Pexels

Američko ministarstvo pravosuđa podnijelo je u četvrtak sveobuhvatnu antimonopolsku tužbu protiv firme za online prodaju karata Ticketmaster i matične firme Live Nation Entertainment, izvijestili su američki mediji.

Ticketmaster gotovo u potpunosti dominira tržištem velikih događaja kao što su koncerti, sportske utakmice i drugo, naplaćujući visoke provizije na prodaju ulaznica.

U tužbi, podnesenoj saveznom sudu na Manhattanu, navodi se da je firma godinama zloupotrijebila svoju dominantnu tržišnu poziciju kako bi podigla cijene ulaznica, istisnula konkurenciju i ograničila izbor i potrošačima i umjetnicima i prostorima.

"Vrijeme je da se prekine ovaj monopol", rekao je američki državni advokat Merrick Garland u Washingtonu.

Administracija predsjednika Joea Bidena poduzela je mjere nakon što je prošle godine izbio bijes zbog prenapuhanih cijena ulaznica za koncertnu turneju popularne pjevačice Taylor Swift, prenosi SEEbiz.  Kongres je čak održao saslušanja o tome.

Live Nation odbacio je tužbu kao neutemeljenu i rekao da djeluje unutar tržišnih pravila. Čak se tvrdilo da je to pridonijelo nižim cijenama karata.

Live Nation organizira više od 30.000 koncerata godišnje širom Sjedinjenih Država i upravlja s više od 260 mjesta za koncerte, sportske i druge događaje.

U tužbi stoji da firma prijeti prostorima, izvođačima i organizacijama mjerama odmazde ako budu poslovali s konkurencijom koje gotovo da i nema.