Kompanije

Apple bi do kraja godine mogao postati prva kompanija sa zaradom od hiljadu milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
Apple bi do kraja godine mogao postati prva kompanija sa zaradom od hiljadu milijardi dolara

Apple je u drugom kvartalu ove godine ostvario prihode od 53,3 milijarde dolara, što je najveća kvartalna zarada američkog tehno gigata. Put Applea do zarade prvih hiljadu milijardi dolara time je sve bliži.

Uprkos tome što Apple bilježi blagi pad ili usporavaje prodaje iPhonea, u periodu kad se potrošači pripremaju za nove pametne uređaje koji stižu najesen, profit kompanije raste.

Apple predviđa kako će u trećem kvartalu zaraditi 62 milijarde dolara, što bi bio rast od 16 do 19 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ova predviđanja, kažu tehno stručnjaci, potvrđuju kako se Apple sprema za lansiranje novih uređaja. Prema sadašnjim informacijama, za nekoliko mjeseci na tržištu bi se mogla naći tri nova modela iPhonea, dok korisnici očekuju i novu verziju iPada Pro i redizajnirani Apple Watch.

S obzirom da je sredinom mjeseca jula Apple osvježio svoju liniju MacBook Pro laptopa, treći kvartal kompaniji donosi dodatne zarade od ovih uređaja.

U međuvremenu, prodaja starijih Mac laptopa smanjila se u sekvencijalnim kvartalima nakon što je Apple potvrdio da uređaji sa prvom i drugom generacijom tastature imaju pogrešan dizajn.

Međutim, čini se kako ni ove greške ne utječu na profit američkog gigata.

Uz zaradu iz drugog kvartala, Apple ima tržišni kapital od 935 milijardi dolara. Ukoliko prihodi kompanije nastave rasti iznad sedam posto, Apple će do kraja godine postati prva kompanija sa zaradom od hiljadu milijardi dolara.

Biznis.ba / Klix.ba