nadmašio microsoft

Apple ponovo tržišno najvrijednija svjetska kompanija

Autor: Biznis.ba
Apple ponovo tržišno najvrijednija svjetska kompanija
Foto: Ilustracija

Apple je u srijedu ponovno postao najvrijednija firma na svijetu, skinuvši s trona Microsoft s prvog mjesta, dok je proizvođač iPhonea napredovao u utrci za dominaciju u tehnologiji umjetne inteligencije.

Njegove su dionice skočile za gotovo 4% na rekordnih 215,04 dolara, što mu daje tržišnu vrijednost od 3,29 triliona dolara. Tržišna kapitalizacija Microsofta iznosila je 3,24 biliona dolara, zaostajući za Appleom po prvi put u pet mjeseci.

Rast dionica dolazi u trenutku kada je Nasdaq dosegao rekordno visok nivo zahvaljujući novim znakovima hlađenja inflacije.

Dionice Applea dodale su više od 7% u prethodnoj sesiji, dan nakon što je predstavio niz značajki omogućenih umjetnom inteligencijom i softverskih poboljšanja za svoje uređaje, potez za koji je nekoliko analitičara reklo da će pospješiti prodaju iPhonea.

Na Appleovoj godišnjoj konferenciji za razvojne programere u ponedjeljak, rukovoditelji, uključujući izvršnog direktora Tima Cooka, reklamirali su kako će glasovni asistent Siri moći komunicirati s porukama, e-poštom, kalendarom kao i aplikacijama trećih strana.

"Na sva ta pitanja o tome da Apple zaostaje sa stajališta tehnologije umjetne inteligencije odgovoreno je na Svjetskoj konferenciji za programere", rekao je Michael James, direktor trgovanja dionicama u firmi Wedbush Securities u Los Angelesu.

"Neke od pojedinosti o AI sposobnostima koje će biti integrirane u nadolazeće iPhonee učinile su vrlo očitim da će očito postojati potražnja za značajnim ciklusom nadogradnje."

Ovaj tehnološki div zaostaje za rivalima poput Microsofta i Alphabeta, vlasnika Googlea, na polju umjetne inteligencije, što je razlog zašto su njegove dionice ove godine bile lošije u usporedbi s konkurentima, prenosi SEEbiz.

Međutim, neke od zabrinutosti oko slabih rezultata dionica popustile su nakon što je Apple nadmašio tržišna očekivanja za tromjesečne rezultate i prognoze u maju i predstavio rekordni plan otkupa od 110 milijardi dolara.

Appleove dionice su do sada u 2024. porasle oko 12%, dok je Microsoft dodao oko 16%, a Alphabet gotovo 28%.

Lider AI čipova Nvidia, koja je prošle sedmice nakratko prestigla Appleovu tržišnu vrijednost, ove je godine porasla za nevjerovatnih 154%. Nvidia je zadnji put imala tržišnu vrijednost od 3,11 biliona dolara.

Tesla je jedina dionica 'Sedam veličanstvenih' koja je ove godine prošla lošije od Applea, s padom od oko 30%.