tehnološki gigant

Apple prvi na svijetu dostigao tržišnu vrijednost od 3,5 triliona dolara

Autor: Biznis.ba
Apple prvi na svijetu dostigao tržišnu vrijednost od 3,5 triliona dolara
Foto: Unsplash

Apple je prva kompanija koja je dostigla tržišnu vrijednost od 3,5 triliona dolara.

Vrijednost akcija američkog tehnološkog giganta porasla je juče na 229 dolara a to je drastično povećalo tržišnu kapitalizaciju ove kompanije, poguravši je na nešto preko 3,5 triliona dolara. Ovo je najveća vrijednost koju je bilo koja kompanija u historiji dostigla.

Za rast vrjiednosti svojih akcija američki gigant može da zahvali ulaganju u razvoj vještačke inteligencije pod imenom Apple Intelligence o kojem je obavijestila javnost u junu ove godine, prenosi Investitor me. Njena vrijednost naime raste otkad je objavila da blisko sarađuje sa OpenAI kako bi ubuduće njeni proizvodi u sebi sadržali ChatGPT.

Kao što smo do sada vidjeli, skoro svim kompanijama koje su ulagale u vještačku inteligenciju rasla je vrijednost. Najviše su od ovih ulaganja profitirali Microsoft, Apple i Nvidia za koje se očekuje da će naredne godine premašiti tržišne kapitalizacije od četiri biliona dolara. Pitanje je samo koja će to učiniti prva, s obzirom na činjenicu da kako ko objavi neku novu vijest o vještačkoj inteligenciji tako mu skoči vrijednost.