Microsoft na vrhu

Apple više nije najvrijednija kompanija na svijetu

Autor: Biznis.ba
Apple više nije najvrijednija kompanija na svijetu
Foto: Ilustracija

Apple više nije najvrijednija kompanija na svijetu, a njeno mjesto na vrhu zauzela druga američka kompanija - Microsoft.

To se desilo u trenutku kada Apple ima vrlo loš početak poslovanja u ovoj godini u poređenju s prethodnim godinama.

Vrijednost Microsoftovih dionica su porasle za 1,5 posto, čime je tržišna vrijednost ove kompanije porasla na 2,888 biliona dolara. Rast vrijednosti je posljedica prihoda od vještačke inteligencije koja je privukla investitore.

Appleova tržišna vrijednost iznosi 2,887 biliona dolara te je ovo prvi put od 2021. da je tržišna vrijednost ove kompanije manja od Microsoftove tržišne vrijednosti. Vrijednost Appleovih dionica u ovom mjesecu je smanjena za 3,3 posto, dok je vrijednost Microsoftovih dionica u ovom mjesecu porasla za 1,8 posto.

Razlog za smanjenje vrijednosti Appleovih dionica jeste zabrinutost u vezi prodaje njegovih proizvoda. Očekuje se da će ta prodaja biti slaba, posebno na velikom kineskom tržištu. Na Wall Streetu trenutno postoji pozitivno raspoloženje kada je u pitanju Microsoft, tj. brokeri preporučuju kupovinu dionica ove kompanije, prenosi agencija Reuters.