Kompanije

Audi pokrenuo proizvodnju elektromotora u Mađarskoj

Autor: Biznis.ba
Audi pokrenuo proizvodnju elektromotora u Mađarskoj

Audi je zvanično objavio da je započeo proizvodnju elektromotora u Mađarskoj u svojoj matičnoj firmi u Gyoru.

Motori proizvedeni u toj tvornici pogonit će nove modele temeljene na PPE platformi, kao što je novi Q6 e-tron.

Audijeva dugogodišnja tvornica u Gyoru u Mađarskoj, ujedno i matična tvornica kupe modela TT, od prije par dana počela je s proizvodnjom električnih motora za buduće modele njemačke marke. Tačnije, ovi motori proizvedeni u Gyoru bit će namijenjeni za automobile temeljene na novoj PPE platformi, a prvi model koji će se naći na PPE bit će novi Q6 e-tron.

U mađarskoj tvornici, na ovom odjelu, radi 700 zaposlenika, a proizvodni kapacitet iznosi 2.000 elektromotora dnevno. Budući električni modeli Porschea također će imati koristi od ovih motora proizvedenih u Mađarskoj. U međuvremenu, novi Audi Q6 e-tron će se proizvoditi u Njemačkoj u tvornici u Ingolstadtu, a produkcija kreće krajem ove godine.

Audi Hungaria inače obilježava 30-godišnju priču o uspjehu. Od svog osnivanja, kompanija je izrasla u najveću svjetsku tvornicu pogonskih agregata i prvog proizvođača u Mađarskoj koji proizvodi premium automobile. Audi Hungaria je od svog osnivanja uložio oko 12 milijardi eura, a to čini Audi jednim od najvećih investitora u mađarskoj industriji. Audi Hungaria trenutno zapošljava oko 12.000 ljudi.

Kako bi proširio ekskluzivnu serijsku proizvodnju karoserijskih dijelova za grupu marki Progressive (Audi, Lamborghini i Bentleye), Audi Hungaria je od prošle godine proširio svoj pogon za izradu alata. Složene komponente karoserije od aluminija prave se takođe u Gyoru.