evropa

Bankrotirao još jedan njemački modni div, omiljen i na bh. tržištu

Autor: Biznis.ba
Bankrotirao još jedan njemački modni div, omiljen i na bh. tržištu
Foto: Arhiv

Sud u Düsseldorf u Njemačkoj otvorio je stečajni postupak u samoupravi za kompaniju Esprit Europe GmbH sa sjedištem u Ratingenu i šest drugih njemačkih kompanija modne grupe.

To proizlazi iz saopštenja suda na portalu insolvenznachrichten.de. Lucas Flöther imenovan je upraviteljem.

Kompanija je takođe poslala saopštenje za javnost. Obaviješteno je oko 1.300 pogođenih radnika ovim poslovnim potezom. S radničkim vijećima vode se pregovori o socijalnim planovima i usklađivanju interesa, a isplata plata garantovana je do stupanja na snagu otkaza po insolvencijskom zakonu, prenio je Fenix magazin.

Moguć redukovani rad?
Esprit je u maju podnio zahtjev za bankrot poslovnica u Evropi zbog nelikvidnosti i prekomjerne zaduženosti. Nedavno je uprava Esprit Europe GmbH pregovarala s potencijalnim investitorima.

Odluka je, dakle, na pomolu. Nakon odobrenja odbora vjerovnika i upravitelja, sljedećih će se dana održati obavezujući razgovori s dva ponuditelja.

Obje ponude uključuju sticanje prava na evropski zaštitni znak Esprit Holdinga sa sjedištem u Hong Kongu. Kako bi se prava mogla ponuditi na pravno siguran način, već je sklopljen ugovor sa sjedištem društva, navodi se.

Jedan od koncepta ponudičaca predviđa naknadno ponovno pokretanje Esprita, a drugi nastavak poslovanja u znatno smanjenom obimu. Ovisno o ishodu razgovora, uprava će sljedećih mjeseci biti prisiljena u potpunosti ili u velikoj mjeri zatvoriti operativne aktivnosti u njemačkim kompanijama Esprit, navodi se.

Najvažnije poslovnice u Njemačkoj
“Nažalost, moramo reći da sve zainteresovane strane nisu spremne preuzeti ovaj preduzetnički rizik, ili samo u vrlo ograničenoj mjeri, u još uvijek vrlo napetom tržišnom okruženju za modnu trgovinu”, rekao je menadžer za restrukturiranje Christian Gerloff. Uvijek je cilj sačuvati što više radnih mjesta.

Esprit je aktivan u oko 40 zemalja svijeta i ima sjedište u Ratingenu i Hong Kongu, pišu njemački mediji.

Njemačka je najvažnije tržište za grupu. Prema podacima kompanije, postoji 57 poslovnica u cijeloj zemlji, a 124 u Evropi Esprit Europe GmbH je matična kompanija za Esprit u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Austriji, skandinavskim zemljama, Poljskoj i Velikoj Britaniji. Nabavka i prodaja organizovana je u raznim evropskim podružnicama.

Modna grupa Esprit već se prijavila za postupak zaštitnog štita za nekoliko njemačkih kompanija 2020. Tada je u Njemačkoj zatvoreno oko 50 poslovnica i ukinuto oko 1.100 radnih mjesta, podsjećaju njemački mediji.