višegodišnja borba

Bayer pobijedio na sudu protiv Roundupa, dionice skočile 11%

Autor: Biznis.ba
Bayer pobijedio na sudu protiv Roundupa, dionice skočile 11%
Foto: Bayer

Dionice Bayera snažno su skočile u jučerašnjem trgovanju nakon što je firma izvojevala važnu sudsku pobjedu u višegodišnjoj borbi da dokaže svoju tvrdnju da pesticid Roundup ne uzrokuje rak.

Prizivni sud trećeg američkog okruga u Philadelphiji presudio je u korist Bayera, rekavši da savezni zakon štiti firmu od odgovornosti u tužbi koju je pokrenuo tužitelj iz Pennsylvanije koji tvrdi da je proizvod uzrokovao njegov ne-Hodgkinov limfom.

Presudom suda odbačene su tvrdnje tužitelja da je Bayerova jedinica Monsanto prekršila državni zakon time što nije uključila upozorenje o raku na etiketi Roundupa, piše Momentum.

U presudi je navedeno da Savezni zakon o insekticidima, fungicidima i rodenticidima (FIFRA) nalaže jedinstveno označavanje pesticida u cijeloj zemlji, sprječavajući pojedine države, poput Pennsylvanije, da nameću dodatna upozorenja.

Bayer je rekao da je presuda u suprotnosti s ranijim presudama federalnih prizivnih sudova u San Franciscu i Atlanti o sličnim pitanjima. Ovaj sukob mogao bi povećati vjerovatnost da će Vrhovni sud SAD-a intervenirati kako bi riješio nepoštivanje i eventualno smanjio Bayerovu odgovornost u budućim slučajevima, prenosi SEEbiz.

Bayer je dosljedno tvrdio da su Roundup i njegov aktivni sastojak, glifosat, sigurni za upotrebu. je izrazila zadovoljstvo presudom žalbenog suda, rekavši da bi Vrhovni sud trebao "riješiti ovo važno pravno pitanje".

Unatoč rješavanju većine Roundup sporova za 10,9 milijardi dolara u 2020., Bayer se još uvijek suočava s oko 58.000 neriješenih zahtjeva.

Dionice Bayera u današnjem su trgovanju zabilježile rast od 11 posto na 29,2 eura, što je ipak tek 20-30 posto vrijednosti dionice u odnosu na razdoblje prije preuzimanja Monsanta.