Vanjskotrgovinska komora BiH

Bh. kompanije iz namjenske industrije izlažu na sajmu Eurosatory u Parizu

Autor: Biznis.ba
Bh. kompanije iz namjenske industrije izlažu na sajmu Eurosatory u Parizu
Foto: VTK

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je zajednički nastup bh. kompanija iz namjenske industrije na prestižnom sajmu Eurosatory’24 koji se održava od 17. do 21.6.2024. godine u Parizu, Francuska.

Nakon blagog pada zbog pandemije u 2020. godini, trend izvoza bh. namjenske industrije u zadnjih 10 godina bilježi kontinuiran rast. Izvoz je u 2023. godini iznosio 408 miliona KM što je za skoro 30% više u odnosu na prethodnu godinu, dok je za 100% veći u odnosu na 2020. godinu. Trend ubrzanog rasta je nastavljen i ove godine. U razdoblju januar- maj 2024. godine izvoz je iznosio 205 miliona KM i veći je za 48% u odnosu na isti period 2023. godine kada je iznosio 139 miliona KM. Najviše smo izvozili u SAD, Slovačku, Bugarsku, Irak, Srbiju i Tursku.

„Rast namjenske industrije u BiH nije slučajan, nego je rezultat konstantnog investiranja, proširenja kapaciteta i modernizacije proizvodnje te sistematskog upošljavanja. Bh. kompanije iz namjenske industrije stalno rade i na pronalaženju novih tržišta i kupaca, što rezultira napretkom u poslovanju. Nadamo se da će i tokom ovog trećeg, zajedničkog nastupa na sajmu i ove godine bh. kompanije imati uspješne poslovne sastanke koji će rezultirati novim poslovnim ugovorima,“ rekao je potpredsjednik VTK/STK BiH Ahmet Egrlić.

Ove godine, na štandu VTK/STK BiH, koji se nalazi u Hali 5B, broj štanda A-319, predstavljaju se kompanije: Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Binas Bugojno, Pretis Vogošća, Tehnički remont Bratunac, BNT Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik i AC-Unity Goražde. Bh. štand je tokom otvaranja sajma posjetila i ambasadorica BiH u Francuskoj Bojana Kondić Panić.

Eurosatory je vodeći međunarodni sajam odbrane i sigurnosti koji se održava svake dvije godine u Parizu. Sajam je prvi put održan 1967. godine i od tada se razvijao u jedan od najvažnijih događaja u industriji odbrane i sigurnosti. Okuplja brojne izlagače iz cijelog svijeta, uključujući prozvođače vojne opreme, vladine agencije, prestavnike oružanih snaga i stručnjake iz sigurnosnog sektora.