rudarski div

BHP ponudio preuzimanje Anglo Americana za 31 milijardu funti

Autor: Biznis.ba
BHP ponudio preuzimanje Anglo Americana za 31 milijardu funti
Foto: X

Dionice rudarskog diva Anglo Americana sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu porasle su u četvrtak nakon što je primio ponudu za preuzimanje vrijednu 31 milijardu funti (39 milijardi dolara) od konkurentskog BHP Billitona, ugovorom koji bi stvorio najvećeg svjetskog rudara bakra s oko 10% globalne proizvodnje — iznimno unosno tržište u prijelazu na čistu energiju.

Cijena dionice Anglo Americana zatvorila je 16% u Londonu nakon što je otkrila da je BHP, najveći svjetski rudar, iznio "neželjeni" i "vrlo uvjetovan" prijedlog za preuzimanje. Potencijalna ponuda svih dionica od BHP-a, sa sjedištem u UK-u i Australiji, procjenjuje svaku Anglo dionicu na 25,08 funti.

Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj firmi De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.

BHP je rekao da će sporazum povećati njegovu prisutnost na tržištu bakra, na kojem potražnja bilježi skokoviti porast usred pomaka prema čistoj energiji, kao i da će mu omogućiti veći pristup kalijevoj soli i koksnom ugljenu u Australiji. Bakar je posebno tražen jer se metal široko koristi u električnim vozilima, baterijama i stanicama za punjenje.

Anglo, koji ima velike fabrike bakra u Čileu i Peruu, rekao je da će prema ugovoru koji predlaže BHP morati izdvojiti dvije jedinice - svoju platinastu granu, Anglo American Platinum, i Kumba Iron Ore, koje su obje kotirane na južnoj Afrika, prenosi SEEbiz.

BHP je dodao da će nakon bilo kakvog dogovora Angloove druge "visokokvalitetne operacije, uključujući posao s dijamantima" biti predmet strateške revizije.

"Kombinacija bi spojila snage BHP-a i Anglo Americana u optimalnu strukturu", rečeno je.

Prema britanskim pravilima o preuzimanju, BHP ima rok do 22. maja da da službenu ponudu.

"Dogovor bi predstavljao najveći potres u globalnoj rudarskoj industriji u više od decenije", rekao je James Whiteside, direktor korporativnog istraživanja metala i rudarstva u firmi Wood Mackenzie u Londonu.

Međutim, rekao je da bi druge firme mogle same kupiti Anglo American, osobito ako dioničari firme budu željeli višu cijenu.

Potencijalni posao, dodao je Whiteside, "sve se odnosi na bakar."