Izgradnja treće fabrike

SAD odobrila 6,6 milijardi dolara bespovratnih sredstava TSMC-u

Autor: Biznis.ba
SAD odobrila 6,6 milijardi dolara bespovratnih sredstava TSMC-u
Foto: X

Bidenova administracija priopćila je u ponedjeljak da planira isplatiti do 6,6 milijardi dolara federalnih bespovratnih sredstava tajvanskoj firmi za proizvodnju poluvodiča (TSM) dok div za proizvodnju čipova obećava proširenje u Arizoni od 25 milijardi dolara koje će dovesti treću fabriku za proizvodnju TSMC-a u tu državu.

Dogovor, druga velika objava bespovratnih sredstava za proizvodnju čipova u SAD-u u posljednje tri sedmice, dio je napora predsjednika Joea Bidena da ponovno pokrene naprednu proizvodnju poluvodiča u SAD-u.

U martu je Biden rekao da će SAD u nadolazećim godinama osigurati do 8,5 milijardi dolara bespovratnih sredstava Intelu (INTC) za podršku nizu novih projekata u Arizoni, Ohiju, Novom Meksiku i Oregonu.

Novac za obje firme dolazi iz zakona o CHIP-ovima i znanosti iz 2022., što je značajno postignuće Bidenovog trenutnog mandata.

TSMC će iskoristiti bespovratna sredstva za finansiranje nastavka izgradnje dvaju proizvodnih pogona koji se već grade u području Phoenixa.

Firma je također u ponedjeljak najavila da će tamo izgraditi treći pogon u godinama koje dolaze.

Cilj je da sve tri fabrike budu na mreži do kraja decenije i proizvode najnaprednije čipove TSMC-a. Neke se fabrike čak nadaju da će koristiti nadolazeći proizvodni proces od 2 nanometra i napraviti još naprednije čipove nego što su trenutno dostupni.

"Ovo su čipovi koji podupiru svu umjetnu inteligenciju i to su čipovi koji su nužne komponente za tehnologiju koja nam je potrebna za podupiranje naše ekonomije", rekla je ministrica trgovine Gina Raimondo novinarima prije objave.

Bespovratna sredstva od 6,6 milijardi dolara koja će biti dodijeljena u nadolazećim godinama uključuju dodjelu od 50 miliona dolara za razvoj radne snage, kao i dodatnu autorizaciju za do 5 milijardi dolara državnih zajmova. Taj priljev dolazi uz proizvodne porezne olakšice u zakonu iz 2022. koji bi mogli vrijediti dodatne milijarde.

Državni novac će se upariti s planovima TSMC-a da uloži više od 65 milijardi dolara u svoje operacije u Arizoni. Prethodno je najavio 40 milijardi dolara, a danas je rekao da će dodati dodatnih 25 milijardi dolara uglavnom za finansiranje izgradnje trećeg proizvodnog pogona.