Kompanije

Bimal ozvaničio kupovinu somborske fabrike ulja, najavili ulaganja od 40 miliona KM

Autor: Biznis.ba
Bimal ozvaničio kupovinu somborske fabrike ulja, najavili ulaganja od 40 miliona KM

Bimal grupa je završila postupak preuzimanja tradicionalne somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja Novo Sunce i time zvanično postala većinski vlasnik.

Predsjednik Uprave Studen grupe i generalni direktor kompanije Bimal Ilija Studen je kazao kako je cilj njihove akvizicije ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regiji Zapadnog Balkana.

"Naša namjera je da kompaniju Bimal Sunce dovedemo na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje, koji posjedujemo u fabrici za proizvodnju jestivog ulja Bimal u Brčkom", rekao je Studen.

Prvi koraci poslije preuzimanja fabrike su rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta, te optimizacija troškova.

Fabrika Novo Sunce trenutno prerađuje suncokretovo i sojino sjeme, dok se u brčanskoj fabrici Bimal prerađuju sve tri uljarice, suncokret, soja i uljana repica. Cilj je da obje fabrike proizvode jednake proizvode.

"Početna ulaganja u Bimal Sunce su 40 miliona KM. Budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa 100 hiljada tona na 180 hiljada tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 70 miliona KM", rekao je Studen.

BIMAL Grupa će proizvodnjom u dvije fabrike, u Brčkom i u Somboru, godišnje plasirati više od 250 hiljada tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka.

Također, viši proizvodni kapaciteti znače i čvršću poziciju na tržištu Evropske unije gdje Bimal već izvozi svoje specijalne proizvode, te potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije.

Biznis.ba / Klix.ba