njemačka

BioNTech značajno povećao gubitak

Autor: Biznis.ba
BioNTech značajno povećao gubitak
Foto: Arhiv

Njemačka farmaceutska firma BioNTech izvijestila je o značajnom gubitku u drugom tromjesečju budući da nastavlja napredovati prema odobravanju novih proizvoda, uključujući inovativne terapije raka.

Manjak je iznosio ukupno 807,8 miliona eura (886 miliona dolara) i stoga je znatno veći od izgubljenih 190,4 miliona eura u istom razdoblju prošle godine, objavila je u ponedjeljak firms sa sjedištem u Mainzu.

U prvoj polovici 2024. neto gubitak iznosio je ukupno 1,12 milijardi eura, u usporedbi s 311,8 miliona eura u istom razdoblju prethodne godine.

Samo u drugom kvartalu, BioNTech je rekao da je uložio 525,6 miliona eura u "aktivnosti koje nisu povezane s Covid-19", prvenstveno u onkologiju i pripravke za zarazne bolesti.

To je činilo oko 90% svih troškova istraživanja i razvoja, navodi se.

"Napredujemo prema našem cilju da postanemo firma s odobrenim lijekovima za rak i zarazne bolesti", rekao je izvršni direktor i suosnivač Ugur Sahin.

BioNTech još uvijek cilja na prvo stavljanje u promet lijeka protiv raka 2026. godine, nakon čega se planiraju godišnja puštanja u promet u onkologiji, prenosi SEEbiz.

Za cijelu 2024. godinu, firma je rekla da i dalje očekuje ukupnu prodaju od 2,5 do 3,1 milijardu eura, nakon prodaje od 128,7 miliona eura u drugom tromjesečju, pri čemu se većina prodaje očekuje u četvrtom tromjesečju.

BioNTech je objasnio da je nedavni pad prodaje u drugom tromjesečju bio rezultat smanjenja prihoda od cjepiva protiv Covid-19, gdje potražnja postaje sve više sezonska.

Firma je započela s lansiranjem na tržište prilagođenog cjepiva protiv Covid-19 za sezonu cijepljenja 2024./25.

Odobrenja su već izdana za Evropsku uniju i Britaniju. Prema BioNTechu, zahtjevi za odobrenje su u toku u više od 40 zemalja širom svijeta.