173 miliona dolara

BlackBerry ostvario neočekivanu dobit u četvrtom tromjesečju 2023.

Autor: Biznis.ba
BlackBerry ostvario neočekivanu dobit u četvrtom tromjesečju 2023.
Foto: Unsplash

Kanadski BlackBerry saopćio je o iznenađujućoj dobiti u četvrtom tromjesečju 2023., potpomognutoj rastom potražnje za njegovim uslugama kibernetičke sigurnosti zbog sve većeg kriminala na internetu i hakiranja.

Kompanija je izvijestila o prilagođenoj neto dobiti od tri centa po dionici za tromjesečje koje je završilo 29. februara 2024., u poređenju s prosjLSEGm procjenom analitičara o gubitku od tri centa, prema podacima LSEG-a.milionaesečni prihod firme sa sjedištem u Waterloou iznosio je 173 mmilionadolara, nadmašivši prosječnu procjenu analitičara od 154,78 miliona dolara.

Prihod u jedinici za kibernetičku sigurnost, koja pruža sigurnosni softver tvrtkama i miliona, porastao je za pet posto na godišnjem nivou i iznosi 92 ​​miliona dolara, dok je prihod od poslovanja njihovom jmilionam nazvanom internet stvari (IoT) porastao za 25 posto na 66 miliona dolara.

“Postižemo dobar napredak u nastojanjima da odvojimo odjele i usmjerimo se prema profitabilnosti, a operativna potrošnja više je negoGiamatteoljena u ovom tromjesečju”, rekao je izvršni direktor John Giamatteo.

Firma je u februaru saopćila da je smanjila 200 radnih mjesta i napmilionaneke urede, te da cilja na povećanje godišnjprošeiti od 100 miliona dolara, prenose Financije hr.

U decembru proše godine odustali su od svojih planova za početnu javnu ponudu (IPO) za svoj IoT odjel, ali još uvijek očekuje da će odvojiti IoT i kibernetičku sigurnost u potpuno samostalne odjele.

Blacmilionaočekuje prihode u prvom tromjesečju u rasponu od 130 do milionaiona dolara, što je manje od procjene analitičara od 151,12 miliona dolamilionacijelu 2025. godinu očekuje prihode u rasponu od 586 do 616 miliona dolara i prilagođeni gubitak po dionici od tri do sedam centi.