američka aviokompanija

Boeing očekuje dvostruko veći broj komercijalnih aviona u naredne dvije decenije

Autor: Biznis.ba
Boeing očekuje dvostruko veći broj komercijalnih aviona u naredne dvije decenije
Foto: Arhiv

Kompanija Boeing očekuje da će se broj mlaznih komercijalnih aviona udvostručiti u naredne dvije decenije, i oni će ući na tržište dok se istovremeno avio-industrija suočava sa uskim grlima u fabrici i drugim kratkoročnim poremećajima.

Američka avio-kompanija koja je ažurirala svoju prognozu uoči avio-salona u Farnborou izvan Londona koji se otvara u ponedeljak, saopštio je da će avio-kompanijama biti potreban sve veći broj aviona do 2043. godine, prenio je Reuters.

Avio-kompanija predviđa da će u pomenutom periodu globalna flota aviona sa oko 26.750 letjelica u 2023. Porasti na 50.170 do 2043. godine. Kompanija je takođe podigla svoju prognozu rasta putničkog saobraćaja u cijeloj industriji na 4,7 posto.

Darren Hulst, potpredsednik Boinga za komercijalni marketing, rekao je da je stopa penzionisanja starijih aviona prepolovljena u posljednje četiri godine „zbog nedostatka aviona koji dolaze na tržište“.

On je dodao da će to pitanje biti rešeno u srednjoročnom i dugoročnom periodu kako se ograničenja u snabdijevanju budu smanjivala.

Boeing je saopštio da će uskotrupni avioni predstavljati 33.380 isporuka – ili 76 posto predviđene potražnje. Očekuje se da će isporuke od sada do 2043. takođe uključivati 8.065 širokotrupnih aviona, 1.525 regionalnih aviona i 1.005 teretnih avio