dogovoreni uslovi

Boeing preuzima Spirit Aero

Autor: Biznis.ba
Boeing preuzima Spirit Aero
Foto: Bloomberg

Boeing (BA) pristao je u nedjelju kupiti Spirit AeroSystems (SPR) za više od 4 milijarde dolara, rekle su dvije osobe upoznate s tim pitanjem, okončavši višemjesečne razgovore o ugovoru za koji se američki proizvođač aviona nada da će pomoći u ublažavanju spiralne sigurnosne krize.

Boeing će platiti 37,25 dolara po dionici za Spirit Aero, u ugovoru o svim dionicama, rekli su izvori Reutersu. Upravni odbori Boeinga i Spirita sastali su se u nedjelju i dogovorili uslove, a službena objava vjerovatno će biti objavljena u ponedjeljak ujutro, rekli su.

Akvizicija procjenjuje Spirit na oko 4,7 milijardi dolara, prema jednom od izvora.

Dogovor, koji podliježe regulatornim odobrenjima, rezultirao bi raspadom Spirita, a dio imovine dobavljača sa sjedištem u Kansasu otišao bi francuskom proizvođaču aviona Airbusu.

Airbus, Spirit i Boeing odbili su komentarisati.

Boeing pokušava premostiti godinu dana poteškoća izazvanih 5. januara kada je u zraku puknuo čep na vratima na novom mlažnjaku 737 MAX 9 koji je izložio bezbroj problema u pogledu sigurnosti i kvalitete, prenosi SEEbiz. Ti su problemi doveli do znatnog usporavanja proizvodnje u Boeingu - zahvativši globalnu industriju komercijalnog vazduhoplovstva.

Spirit, proizvođač čepova za vrata, izdvojen je iz Boeinga 2005. godine u jednom od niza poteza za koje kritičari kažu da su bili znakoviti usredotočenosti na smanjenje troškova umjesto kvalitete.

Boeing je donio odluku o otkupu Spirita nakon incidenta od 5. januara, koji se dogodio na letu kojim je upravljao Alaska Airlines, kao dio napora da reformira svoje sigurnosne probleme i ojača svoju proizvodnu liniju.

Boeing je ranije raspravljao o plaćanju 35,50 dolara po dionici u gotovini za Spirit, ali to je podignuto na 37,25 dolara kada se sporazum prebacio na dionice, rekao je jedan od izvora.