Nastavak problema

Boeing smanjuje proizvodnju i isporuke zbog nedostatka dijelova

Autor: Biznis.ba
Boeing smanjuje proizvodnju i isporuke zbog nedostatka dijelova
Foto: X

Američka vazdušna firma Boeing očekuje sporije povećanje stope proizvodnje i isporuke svojih 787 širokotrupnih aviona, dok se bori s nedostatkom dobavljača za nekoliko ključnih dijelova, rekao je radnicima u ponedjeljak izvršni direktor programa.

Boeing i dalje planira stalno povećavati svoju stopu proizvodnje kako bi zadovoljio snažnu potražnju, prema dopisu Scotta Stockera, potpredsjednika i glavnog direktora 787, upućenog radnicima a koji je Reuters imao na uvid.

“Nastavljamo se snalaziti kroz manjkove dobavljača na nekoliko ključnih dijelova. U tu svrhu, podijelili smo s našim kupcima da očekujemo sporiji porast stope proizvodnje i isporuka”, navedeno je u dopisu.

Proizvođači aviona uglavnom se bore s nedostatkom dijelova i radne snage zbog zastoja u opskrbnom lancu koji su doveli do kašnjenja u isporukama zračnim prijevoznicima.

Boeing je rekao da je njegova stopa proizvodnje 787 bila pet mjesečno tokom posljednjeg kvartala 2023. Američka federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) je rekla da je svjesna Boeingovih izazova pri nabavi određenih dijelova i da je u bliskoj komunikaciji s firmom dok se bavi ovim problemom, prenose Financije hr.

Usredotočeni smo na saradnju s Boeingom kako bi osigurala da samo sigurni i sukladni avioni napuštaju fabriku, a agencija zadržava ovlasti za izdavanje potvrda o plovidbenosti za sve Boeinge 787, navodi se iz FAA.

No, ovo nije jedini problem s kojim se firma, koja u srijedu treba izvijestiti o zaradi u prvom tromjesečju, suočava. Problem je i pomni nadzor nad proizvodnjom širokotrupnih aviona 777 i 787 nakon što je inženjer firme, Sam Salehpour, na saslušanju u američkom Senatu prošle sedmice utvrdio da Boeing nije uspio adekvatno podložiti ili upotrijebiti tanki komad materijala za popunjavanje sićušnih praznina u proizvedenom proizvodu, što je propust koji bi mogao uzrokovati preuranjeni kvar tokom vremena u nekim dijelovima 787 Dreamlinera.

Boeingova odvojena proizvodnja njegovog jednoprolaznog aviona 737 MAX u državi Washington oštro je pala jer američka regulatorna tijela pojačavaju fabričke provjere, a radnici usporavaju proizvodnu traku izvan Seattlea kako bi dovršili izvrstan posao.

Boeingova sigurnosna kultura i kvaliteta proizvodnje našle su se na udaru kritika nakon eksplozije panela u zraku u januaru na skoro novom 737 MAX 9.