737 Max

Boeing zatražio od aviokompanija da provjere avione zbog sumnje u kvar sa šarafom

Autor: Biznis.ba
Boeing zatražio od aviokompanija da provjere avione zbog sumnje u kvar sa šarafom
Foto: Boeing

Kompanija Boeing zatražila je od aviokompanija da provjere svoje flote aviona 737 Max zbog mogućeg kvara, tačnije popuštenog šarafa u sistemu kontrole kormila.

Boeing traži inspekciju aviona nakon što je međunarodni operater otkrio šaraf kojem nedostaje matica, javlja Federalna administracija za avijaciju (FAA). Kormilo se koristi za kontrolu aviona tokom leta.

"Problem otkriven na pomenutom avionu je riješen, ali zbog opreza, preporučujemo operaterima da pregledaju svoje avione 737 Max i informišu nas ukoliko nešto uoče. Informisali smo FAA i naše kupce te ćemo ih nastaviti obavještavati o našem napretku", saopćeno je iz Boeinga.

FAA je istakao da "pomno prati inspekcije aviona u kojim se traži potencijalno olabavljeni šaraf u sistemu upravljanja kormilom".

Boeing je preporučio da se provjere obave u naredne dvije sedmice, a svaka od njih traje oko dva sata. Eventualni problem s kormilom bi bio otkriven tokom provjera koje se obavljaju prije svakog leta jer posade rutinski provjeravaju sistem kormila prije polijetanja.

Stručnjaci su upozorili aviokompanije da Boeingovu preporuku trebaju shvatiti ozbiljno.

Zanimljivo je da su dionice Boeinga pale za 1% nakon što se pojavila informacija o problemu sa šarafom.

Boeing 737 Max je dobio dozvolu za let 2020. godine nakon što je bio prizemljen 20 mjeseci poslije dvije katastrofalne nesreće u kojim je poginulo 346 ljudi u Etiopiji i Indoneziji.