najviša kazna izdata od cnmca

Booking u Španiji kažnjen s gotovo pola miliona eura

Autor: Biznis.ba
Booking u Španiji kažnjen s gotovo pola miliona eura
Foto: Unsplash

Španski nadzornik tržišnog takmičenja CNMC naložio je platformi za online rezervaciju smještaja Booking da plati kaznu od 413 miliona eura zbog iskorištavanja svoje dominantne pozicije na tržištu u proteklih pet godina.

Riječ je o najvišoj kazni koju je ikada izdao CNMC, javlja francuska novinska agencija AFP.

Kako je CNMC napisao u priopćenju za javnost, poslovna praksa platforme Booking nanijela je štetu hotelima u Španiji i drugim online pružateljima usluga koji se natječu s ovom platformom. "Njegovi uvjeti poslovanja stvaraju nepravednu neravnotežu u poslovnim odnosima s hotelima u Španiji", napisali su.

Prema nalazima nadzornika tržišnog takmičenja, boljim pozicioniranjem hotela s više rezervacija na platformi Booking.com drugim ponuđačima onemogućen je ulazak na tržište ili širenje.

Tržišni udio Bookinga u Španiji, drugoj najposjećenijoj zemlji na svijetu, u promatranom je razdoblju iznosio između 70 i 90 posto, prema podacima CNMC-a koje je sažeo AFP, prenosi SEEbiz.

U maju ove godine Evropska komisija uvrstila je Booking na popis digitalnih firmi za koje vrijede posebna pravila u EU. Njegova matična firma Booking Holdings, sa sjedištem u SAD-u, stoga mora u roku od šest mjeseci osigurati usklađenost rada online platforme s novim pravilima iz Zakona o digitalnim uslugama.