njemački industrijski koncern

Bosch preuzima zajedničko ulaganje Johnson Controlsa i Hitachija

Autor: Biznis.ba
Bosch preuzima zajedničko ulaganje Johnson Controlsa i Hitachija
Foto: X.com

Njemački industrijski koncern Bosch pristao je preuzeti zajedničko ulaganje američke firme Johnson Controls i japanskog Hitachija, koje proizvodi uređaje za grijanje, ventilaciju i hlađenje zgrada.

Za stopostotni udio platit će osam milijardi dolara, čime će to biti najveća akvizicija u povijesti njemačkog koncerna.

Posao, za koji je danas potpisan obvezujući ugovor, već su odobrili dioničari i nadzorni odbor Boscha, a još je potrebno odobrenje regulatornih tijela. Bit će vrijedan osam milijardi dolara (trenutno 7,4 milijarde eura), a očekuje se da će biti završen u roku od 12 mjeseci, objavila je njemačka novinska agencija dpa.

Riječ je o najvećem preuzimanju u historiji Boscha, stoji u priopćenju njemačkog koncerna, dodajući da će preuzimanjem ojačati svoju tržišnu poziciju, posebice u SAD-u i Aziji.

Zajednički pothvat Johnson Controlsa i Hitachija, koji nudi rješenja za grijanje, ventilaciju i hlađenje stambenih i malih poslovnih zgrada, lani je ostvario oko četiri milijarde dolara prihoda od prodaje i zapošljava ukupno 12.000 ljudi, prenosi SEEbiz. Bosch će preuzeti 16 proizvodnih pogona i 12 razvojnih centara u više od 30 zemalja širom svijeta.

Bosch će kupljenu firmu integrirati u svoju filijalu za proizvodnju proizvoda za dom, koja ima sjedište u njemačkom gradu Wetzlaru, zapošljava 14.600 ljudi i lani je ostvarila oko pet milijardi eura prihoda od prodaje, javlja dpa.