bijela tehnika

Bosch razmatra ponudu za preuzimanje Whirlpoola

Autor: Biznis.ba
Bosch razmatra ponudu za preuzimanje Whirlpoola
Foto: X

Bosch razmatra ponudu za proizvođača uređaja Whirlpool.

Bosch je razgovarao s potencijalnim savjetnicima o mogućnosti davanja ponude za Whirlpool, čija je tržišna kapitalizacija oko 4,8 milijardi dolara, rekao je jedan od izvora.

Izvori su rekli da nije sigurno da će biti data ponuda i zamolili su da ostane anoniman jer je stvar povjerljiva.

Glasnogovornici Boscha i Whirlpoola rekli su da firme ne komentarišu "tržišne glasine". Dionice američke firme skočile su 20% u pretprodaji nakon izvještaja Reutersa.

Kupovina jednog od najvećih svjetskih proizvođača bijele tehnike značajno bi ojačala Boschovo poslovanje s kućanskim aparatima u vrijeme kada konkurencija s azijskim konkurentima raste.

Whirlpool je proteklih godina prolazio kroz veliko restrukturiranje, koje je dovelo do spajanja svog evropskog poslovanja u novu firmu koju kontrolira turski konkurent Arcelik i odvajanja od svojih bliskoistočnih i afričkih poslova.

Potencijalno preuzimanje dolazi u trenutku kada Bosch, najveći svjetski dobavljač automobila, razmatra akvizicije kako bi proširio svoju jedinicu koja proizvodi velike kućanske aparate.

Ugovor za Whirlpool, čiji brendovi uključuju Ariston, Hotpoint, Ignis i Privileg, bio bi jedan od najvećih objavljenih poslova za njemačku industrijsku grupu, prenosi SEEbiz.

Reuters je u martu izvijestio da je Bosch među industrijskim firmama koje se takmiče za kupovinu sredstava za grijanje i ventilaciju u vrijednosti od preko 6 milijardi dolara od Johnson Controls Internationala u SAD-u.

Izvršni direktor Boscha Stefan Hartung rekao je njemačkom poslovnom dnevniku Handelsblatt u maju da firma gleda na nekoliko većih ciljeva akvizicije te da ne isključuje ulazak u novo poslovno područje ili globalni posao.

Rekao je novinarima ranije u junu da je grupa otvorena za uvrštavanje nekih svojih odjela na berzu dok istražuje opcije finansiranja za poslove. Nije rekao koje divizije.

Whirlpool, poznato ime po svojim velikim uređajima kao što su perilice veša i frižideri, posljednjih godina ima za cilj povećati svoju bazu kupaca širenjem na manje uređaje kao što su aparati za espresso kafu i druge kuhinjske naprave dok se bori s usporavanjem rasta.

Firma sa sjedištem u Michiganu nedavno je rekla da će ukinuti oko 1000 radnih mjesta u nastojanju da poveća profitne marže.

Whirlpool je izgubio gotovo 50% svoje tržišne vrijednosti u posljednje dvije godine. Njegov švedski konkurent Electrolux pao je 35% u istom razdoblju.