Kompanije

Bosnalijek potpisao ugovor o saradnji sa globalnom farmaceutskom kompanijom Mylan

Autor: Biznis.ba

Kompanija Bosnalijek najavila je početak poslovne saradnje sa kompanijom Mylan, jednom od najvećih globalnih farmaceutskih kompanija, koja posluje u 165 zemalja i ima portfolio sa više od 7.500 proizvoda (uključujući i biosimilare) i prihod od oko 11.4 milijarde američkih dolara zabilježen u 2018. godini.

Ovo partnerstvo je važan dio strategije rasta i razvoja Bosnalijeka, značajan korak naprijed a ujedno i prilika za rad sa kompanijom Mylan, na zajedničim projektima koji su usmjereni na potrebe pacijenata.

Kao prvi korak, kompanije su dogovorile saradnju i zajednički marketing za sedam farmaceutskih proizvoda, uz tendenciju da ova saradnja preraste u strateško partnerstvo u različitim oblastima, prije svega onim koja će omogućiti pristup novim molekulama i terapijskim područjima, kao i boljoj tržišnoj poziciji u skladu sa savremenim farmakoterapijskim trendovima.

„Ponosan sam što mogu da objavim saradnju sa kompanijom Mylan. Ovo je velika potvrda izuzetnosti naše kompanije i rezultata našeg rada. Sa kompanijom Mylan dijelimo dvije bitne poslovne vrijednosti - fokusirani smo na pravljenje visoko kvalitetnih lijekova koje želimo da učinimo dostupnim za sve pacijente, a u svemu što radimo težimo izvrsnosti i postavljanju novih poslovnih standarda“, istakao je Nedim Uzunović, direktor kompanije Bosnalijek.

„Budućnost farmaceutske industrije pripada onkološkim i imuno-onkološkim terapijama, te biološkim i biosimilarnim lijekovima. Kompanije koje ovladaju ovim portfolijem osigurat će snažnu kompetitivnu prednost. Zato smo, kroz ovu saradnju, koncentrisani na lijekove koji će nam pomoći da osnažimo svoju poziciju na novim terapijskim područjima, poput dijabetesa tipa 1, astme, hematologije, onkologije i kardiologije”, dodao je Uzunović.

Željko Ravlić, menadžer kancelarija kompanije Mylan u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Kosovu, dodao je: „Zahvaljujući ovom partnerstvu, Mylan će moći da obezbijedi veću dostupnost visoko kvalitetnih i pristupačnih lijekova za stanovnike Bosne i Hercegovine. Ovo partnerstvo otvara nove mogućnosti za dalje širenje portfolija lijekova.“

Bosnalijek je međunarodna kompanija koja uspešno posluje na tri kontinenta, u regionu prepoznata kao lider u farmaceutskoj industriji.  Partnerstvo sa velikom i snažnom kompanijom poput Mylan-a dio je kompanijske strategije i vizije sa posebnim fokusom na razvijanje novih terapijskih oblasti, širenje portfolija proizvoda i usluga, kao i širenje poslovanja na nova tržišta u svijetu. Razvoj i rast kompanije, kao i otvaranje novih radnih mjesta, značajan su doprinos domaćoj ekonomiji Bosne i Hercegovine.

O kompaniji Bosnalijek

Bosnalijek je kompanija osnovana 1951. godine, i od tada je postala najveći industrijski proizvođač lijekova u Bosni i Hercegovini. Fokus proizvodne strukture je na lijekovima koji imaju široku primjenu. Portfolio kompanije obuhvata lijekove peroralne, parenteralne i topikalne primjene, sa efektima na probavni sistem i metabolizam, kardiovaskularni sistem,  sistemske infekcije, kožu, muskuloskeletni, nervni i respiratorni sistem, kao i sistemske hormonalne lijekove, sa izuzetkom polnih hormona. Osim lijekova, kompanija proizvodi i dijetetske suplemente, medicinsku opremu i dezinfekciona sredstva za široku upotrebu. Sistem kontrole kvaliteta kompanije u potpunoj je saglasnosti sa domaćim i međunarodnim pravilima i standardima dobre proizvođačke prakse, ispunjavajući očekivanja i pravdajući povjerenje kupaca, partnera i regulatornih institucija.

Strategija kompanije posvećena je daljem širenju na nova strana tržišta, održavanju vodeće pozicije u Bosni i Hercegovini, jačanju prisustva na tržištima na kojima već posluje, osnaživanju reputacije, poboljšavanju prepoznatljivosti najvećih brendova i kreiranju novih, zajedno sa implementacijom investicija i finansijskom stabilnošću kompanije. Investicije Bosnalijek-a su dugoročne. U 2019, Bosnalijek će završiti izgradnju novog proizvodnog pogona za nesterilne tečne i polutečne forme lijekova sa kapacitetom proizvodnje od 34 miliona pakovanja. Novi proizvodni pogon je moderan i, kao i druge kompanijske prakse i pogoni, u potpunoj saglasnosti sa EU GMP smjernicama, što garantuje proizvodnju po najvišim standardima kvaliteta. Nova fabrika znači nova radna mjesta. Trenutno, Bosnalijek zapošljava 870 ljudi u Bosni i Hercegovini i u svojim predstavništvima.

Biznis.ba