vrtoglava cifra

Britanske energetske kompanije zaradile 457 mlrd GBP od početka energetske krize

Autor: Biznis.ba
Britanske energetske kompanije zaradile 457 mlrd GBP od početka energetske krize
Foto: Arhiv

Koalicija za okončanje energetskog siromaštva objavila je da je 20 vodećih energetskih kompanija u Velikoj Britaniji zajedno ostvarilo 457 mlrd GBP profita od početka sukoba u Ukrajini i energetske krize.

Izvještaj pokazuje da su samo u ovoj godini, energetski giganti zaradili vrtoglavih 61 mlrd GBP. Ovaj skok u profitima prati nagli porast cijena gasa u Evropi koji je počeo 2020. godine nakon geopolitičkih previranja, prenosi Sustainable News.

Karolina Simpson, portparol Koalicije za okončanje energetskog siromaštva, ocijenila je da su nalazi dokaz "nepristojnog nivoa profiterstva" u energetskom sektoru.

Međutim, izvještaj ne sugeriše da je čitava industrija podjednako profitirala. Dok su neke kompanije za snabdijevanje energijom, poput OVO Energy i Octopus Energy, imale gubitke od 1,4 mlrd GBP i 110 mil GBP, druge su cvjetale.

Nafta i gasni sektor, posebno, bilježe ogromne profite. Equinor je zabilježio zapanjujućih 129,2 mlrd GBP profita od 2020. godine, dok je Shell prijavio 84,5 mlrd GBP, a BP 44,5 mlrd GBP.

Giganti u proizvodnji energije takođe bilježe značajne dobitke. Od početka krize, EDF, vlasnik Scottish Power-a zabilježio je ukupni profit od 75,5 mlrd GBP, Iberdrola 47,7 mlrd GBP i EON 30,1 mlrd GBP.

Nalazi dolaze nakon nedavne objave Ofgem-a da će računi za energiju u domaćinstvima ponovo porasti ove zime. Regulator za energiju je potvrdio da će gornja granica cijene porasti za 10% za tri mjeseca počevši od 1. oktobra, dodatno pogoršavajući finansijski pritisak na potrošače.

U kontroverznom potezu, nova laburistička vlada je odlučila da ograniči zimsku naknadu za gorivo samo na najsiromašnije penzionere putem testiranja imovinskog stanja kako bi se riješio ozbiljan budžetski deficit koji je ostavila prethodna administracija, prenosi Ekapija.

Koalicija za okončanje energetskog siromaštva procjenjuje da će povećanje gornje granice cijene omogućiti energetskim dobavljačima da ostvare dodatnih 11% profita od svakog domaćinstva na standardnoj varijabilnoj tarifi, što iznosi 1,2 mlrd GBP tokom godine. Koalicija poziva na hitna ulaganja u izolaciju i obnovljive izvore energije.

- Jasno je da postoji nepristojan nivo profiterstva, a sada su dobavljači energije dobili zeleno svjetlo da zarade dodatnih 1,2 mlrd GBP, što je dovoljno da se pokrije zimska naknada za gorivo za sve penzionere. Zato je vlada u pravu što poziva dobavljače na odgovornost i pita ih kako planiraju da pomognu potrošačima svih uzrasta da prebrode zimu koja dolazi s dodatnim udarcem od povećanja gornje granice cijene od 10% - rekla je Karolina Simpson, portparol kampanje.