Američki regulator zabrinut

Brojni nedostaci u kontroli kvalitete Boeingovih aviona

Autor: Biznis.ba
Brojni nedostaci u kontroli kvalitete Boeingovih aviona
Foto: Unsplash

Istraga američke Savezne uprave za letenje (FAA) otkrila je nedostatke u Boeingovom mehanizmu kontrole kvalitete letenja, pokazao je izvještaj. 

Boeingov odjel za komercijalne avione nema standardiziran i jasan mehanizam prijave nedostataka u kvaliteti, utvrdila je komisija FAA. Zaposlenici ne znaju kako koristiti različite sisteme izvještavanja i koji sistem izabrati u kojem slučaju, navodi se u izvještaju. Među radnicima općenito vlada konfuzija kada je u pitanju njihova uloga u upravljanju sigurnošću.

"Procedure i obuka složeni su i stalno se mijenjaju, stvarajući zabunu među radnicima.", utvrdio je regulator. "Stručna skupina također je na svim nivoima organizacije otkrila nedostatak svijesti o metrici vezanoj za sigurnost.", dodaje FAA.

Razgovori s radnicima otvorili su i pitanja o strahu zaposlenika od posljedica prijave problema, prenosi Hina. Komisija strahuje da ih se možda odvraća od prijave.

U sklopu istrage komisija je od Boeinga zatražila i da dokaže da sigurnost smatra glavnim prioritetom. No, dokumenti, intervjui i razgovori sa zaposlenicima nisu pokazali da je Boeing istinski predan tom cilju kao što tvrde.

U odgovoru na zaključke istrage Boeing je naglasio da je podržao rad komisije i da je već pokrenuo mjere kako bi poboljšao kvalitetu. Izvještaj će se analizirati i donijet će se zaključci za daljnje mjere.

Proizvođač aviona je pod pojačanim pritiskom da poboljša kontrolu kvalitete nakon što su u januaru 2024. rezervna vrata avionu 737-9 MAX otpala s tijela usred leta. Niko nije ozbiljno ozlijeđen jer su dva sjedišta uz rezervna vrata bila prazna.